sparta

Dankzij bouwteam kreeg Sparta op tijd hybride gras

Datum: 29 september 2022
Laatst bijgewerkt: 29 september 2022
Door: Herma van den Pol
Het wordt steeds lastiger om de lijnen tussen de graszoden in de nieuwe grasmat van Sparta Rotterdam te onderscheiden. Tevreden kijkt Jan Vrij van AH Vrij Groen, Grond en Infra naar het eindresultaat van een grote klus die in korte tijd moest worden geklaard. Samen met het bouwteam slaagden ze erin het kunstgras te vervangen door een natuurgrasmat, die in september definitief wordt omgezet in een hybride grasmat.

Na die van ADO Den Haag en AZ behoort ook het hoofdveld van Sparta nu tot de lijst met voetbalvelden die AH Vrij Groen, Grond en Infra onder handen nam. Trots is Jan Vrij, de ondernemer uit het Zuid-Hollandse Wateringen, op het voetbalveld, waar op 30 juli alweer de eerste vriendschappelijke wedstrijd werd gespeeld. Dat werd mede mogelijk gemaakt door de kennis en kunde die hij en zijn medewerkers meebrachten. “We hebben alles gedaan wat mogelijk was in de korte tijd die we hadden om het voetbalveld klaar te maken voor het nieuwe seizoen”, vertelt Vrij. Dat het proces zo is gelopen als het is gelopen, kwam mede door de factor tijd. Eind vorig jaar hoorde Vrij over de plannen van Sparta en zocht hij contact met de club. Het klikte met directeur Manfred Laros en later Hans Kok van Grasmeesters, de adviseur die Sparta in de arm nam om het project aan te sturen. “Ik heb toen het advies gegeven om van dit werk een bouwteam te maken.”

Werk je in een bouwteam, dan zit je meteen allemaal aan dezelfde kant van de tafel

Werken in een bouwteam

Voor Vrij zou dit de eerste keer worden dat hij dergelijk werk in een bouwteamverband ging realiseren. Toch had hij er alle reden voor om dat advies te geven. “Je hebt te maken met wensen vanuit sponsors en Sparta, maar ook met tijdsdruk door de harde deadline. Werk je in een bouwteam, dan zit je meteen allemaal aan dezelfde kant van de tafel en is de calculatiefase ook je werkvoorbereiding. Dat scheelt al snel vier tot zes weken.”

Uiteindelijk kreeg Vrij het werk op basis van zijn referenties bij ADO Den Haag en AZ en het gegeven dat het een lokaal bedrijf is. “In totaal kostte dit project Sparta grofweg een miljoen euro. Dat was de club ook kwijt geweest als er via een aanbesteding was gewerkt. Het grote verschil voor ons was dat we nu veel meer konden tackelen door met de adviseur en opdrachtgevers aan de voorkant keuzes te kunnen maken, iets wat veel gemakkelijker werkt. Een ander groot verschil met aanbesteden is dat je gezamenlijk als team de keuzes maakt, met ieder zijn eigen specialiteit. Eigenlijk vindt Vrij dat er veel vaker gebruik moet worden gemaakt van een bouwteam.

Dankzij dit skelet van kunstgrasvezeltjes wordt de kans op speelschade veel kleiner

Alleen goede keuzes

Een heel belangrijke beslissing die tijdens dit project werd gemaakt, was die van Sparta om toch te kiezen voor hybride gras en niet te gaan voor traditioneel natuurgras, iets wat de club oorspronkelijk wilde. Vrij legt uit dat een hybride veld een grasveld is dat bestaat uit natuurgras waar elke twee bij twee centimeter een kunstgrasvezeltje in wordt geïnjecteerd. “Dat ziet er dan als volgt uit: je toplaag is achttien centimeter en daaronder ligt puur zand. Het vezeltje is twintig centimeter lang en steekt er aan elke kant een centimeter uit en daar gaan wortels zich omheen wikkelen, waarna je het veld gewoon als een normaal natuurgrasveld kunt behandelen. Je kunt het vergelijken met het skelet van het veld. Dankzij dit skelet wordt de kans op speelschade veel kleiner. Dat scheelt weer duur herstel. Tegelijkertijd profiteer je van verticale drainage via de vezel en kun je gebruik maken van een minimale belichting.”

Hoewel de kosten op termijn lager liggen ten opzichte van natuurgras is de startinvestering hoger, maar om te voorkomen dat hierdoor toch de keus op natuurgras zou vallen, heeft Vrij daar goede afspraken over gemaakt met Sparta. “Daardoor kwam ook het onderhoud naar ons toe.”

Het werk

Toen de belangrijkste keuzes waren gemaakt en de begroting was goedgekeurd, kon het werk op 30 mei echt van start gaan. “Gelukkig had Sparta voor het drainagemanagementsysteem en de veldverwarming zelf het beregeningsbedrijf Draintalent al gecontracteerd, want anders hadden we het qua levertijd niet gered”, zegt Vrij. Er werd begonnen met het verwijderen van de kunstgrasmat en daarna het afgraven van de lavalaag. De oude drainage werd verwijderd, de riolering aangepast en toen kwam de echte uitdaging: het aanleggen van de veldverwarming. Hier zat vijf centimeter zand tussen de drainage en de veldverwarming. Normaal is dat vijftien tot twintig centimeter. “In plaats van sleufloos hebben we alles met de kraan met GPS in zes meter verscheren ontgraven. Daar was steeds een grondwerker bij om te controleren of alles goed ging.”

Daarna kon de toplaag worden gelegd. “Die hebben we zelf samengesteld in onze eigen grondmenger”, zegt de ondernemer. Voor het plaatsen van de laag werd deze door Grasmeesters in Engeland getest en goedgekeurd. “Voor Grassmaster heb je een iets grovere korrel nodig, 320 micrometer tegenover de traditionele korrel van 225 micrometer.”

Het was hard doorwerken, maar daarna was het nog een kwestie van bemesten en kon op 18 juli de graszode erop. Vijf dagen later vond de eerste oefenwedstrijd plaats. Op 13 augustus werd er gespeeld tegen AZ, waarbij volgens Vrij sprake was van een prima mat. “Voor het eerst zijn Grassmaster en Draintalent gecombineerd. Ik denk dat dit één plus één is drie gaat worden.”

De komende vijf jaar, met een optie op nog vijf jaar, houdt Vrij het onderhoud. Hij heeft een eigen camera om de mat in de gaten te houden en krijgt een eigen opslag voor het elektrisch onderhoudsmaterieel, waaronder een net geleverde elektrische shovel. Op 20 september vindt er een open dag plaats en kan iedereen komen kijken.