mestfraude

Vijf aanhoudingen in internationale mestfraudezaak

Datum: 27 januari 2022
Laatst bijgewerkt: 27 januari 2022
Door: Toon van der Stok
De NVWA-IOD en de politie hebben dinsdag 25 januari vijf personen aangehouden die worden verdacht van een grote internationale mestfraude zaak. De aanhoudingen vloeien voort uit een inval bij een groot aantal bedrijven ongeveer een jaar geleden.

Bij die inval werd in Nederland de administratie van acht bedrijven in Noord-Brabant, Limburg en Utrecht in beslag genomen. Ook in België werd bij een aantal bedrijven een inval gedaan en de administratie in beslag genomen. De inval was het gevolg van een lopend strafrechtelijk onderzoek waarbij het vermoeden was ontstaan dat de bedrijven samenwerkten bij de fraude met meststoffen.

Uit de informatie is op te maken dat het daarbij ging om het manipuleren van mestmonsters en de administratie. Mest kreeg daardoor een andere bestemming dan in werkelijkheid.  Onderdeel van het onderzoek is ook een bedrijf dat mest vergist. Hier zou sprake zijn van het gebruik van niet toegestane producten als co-vergister.  Het bedrijf heeft daardoor mogelijk onterecht subsidie ontvangen.

Na een jaar uitvoerig onderzoek door het Joint Investigation Team, waarin de politie in Nederland en België en de Inlichtingen en Opsporingsdienst van NVWA (NVWA-IOD) samenwerken, is nu dus overgegaan tot de aanhouding van vijf personen.  Zij gelden nu als belangrijkste verdachten in deze zaak en worden hierover verder verhoord.