eherkenning

Vergoeding e-herkenning vanaf september

Datum: 14 augustus 2020
Laatst bijgewerkt: 14 augustus 2020
Door: Jacqueline Tuinenga
Bedrijven die de kosten voor de verplichte eHerkenning terug willen krijgen, kunnen vanaf volgende maand terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De RVO verwacht dat het loket voor de compensatie 'in de loop van september' open kan. Een flinke operatie voor een bedrag van 24 euro per jaar, maar gelukkig wel drie jaar lang.

De eHerkenning is een digitale sleutel voor communicatie met de overheid. Sinds dit jaar is dit inlogmiddel ook deels verplicht voor contact met de Belastingdienst. Zo is het voor bedrijven alleen mogelijk om aangifte vennootschapsbelasting te doen met eHerkenning. De BTW aangifte kan op termijn ook alleen via het digitale loket met eHerkenning. Eenmanszaken kunnen aangifte blijven doen met DigiD.

Vergoeding eHerkenning € 24,20 per jaar

In tegenstelling tot DigiD kost de eHerkenning geld. Daarover was gemopper in ondernemerskringen en in de Tweede Kamer. Want waarom zouden ondernemers moeten betalen voor iets wat verplicht is: de belastingaangifte. Daarom is er een compensatieregeling opgetuigd, waarbij bedrijven € 24,20 kunnen terugkrijgen voor het aanschaffen van een eHerkenning. Daarmee is overigens niet gezegd dat ondernemers ook alle kosten terugkrijgen. Want de tegemoetkoming van ruim € 24 is gebaseerd op de laagste prijs voor een 3-jarig contract ten tijde van de aankondiging van de maatregel. Ook wordt de compensatie maar 1 keer per onderneming uitbetaald. Het bedrag zal ook elk jaar opnieuw moeten worden aangevraagd.

Zodra de regeling open is, zullen we daar melding van maken.