vakantiebeeld

Vakanties in coronatijd

Datum: 30 juni 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Het is verstandig om als werkgever (zorgplicht) je medewerker te wijzen op de risico’s van een verblijf in het buitenland met een oranje of rood reisadvies. In dat geval moet hij bij terugkeer in Nederland 14 dagen in quarantaine. Licht je werknemer er schriftelijk over in dat dit vakantiedagen, snipperdagen of onbetaald verlof kost omdat hij bewust dit risico neemt.

Een groot aantal reisbeperkingen zijn sinds 15 juni opgeheven. De overheid heeft aangegeven dat iedereen die naar het buitenland vertrekt dit op eigen risico doet. Bij een geel reisadvies word je niet gerepatrieerd heeft minister Stef Blok gewaarschuwd. Niet alleen de situatie op de dag van vertrek is belangrijk. Het kan namelijk zo zijn dat tijdens het verblijf de regels worden aangescherpt in het vakantieland of in een van de doorreislanden.

Het valt ook onder eigen risico als je werknemer langer in het vakantieland moet verblijven vanwege een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Dit betekent dat je werknemer hier zelf dagen voor moet opnemen. Het is belangrijk dat de medewerker nakijkt wat onder zijn reisverzekering wel en niet is gedekt.

Meer over vakantie in het buitenland vind je op de informatieposter van de Rijksoverheid inzake vakantie in het buitenland bij dit bericht.

Vakantie en kleurcodes: wanneer is het (niet) verantwoord om op reis te gaan?
Bij een vakantie geldt in de huidige coronacrisis het volgende.

  • Bij code rood worden alle reizen ontraden.
  • Bij code oranje worden reizen ontraden, tenzij het noodzakelijk is.
  • Bij code geel zijn vakantiereizen mogelijk maar let op de risico’s
  • Bij code groen zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

Vakantie in een land met code geel
Code geel betekent: ‘er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat je in Nederland gewend bent. Hou daar zelf rekening mee als je op vakantie gaat, maar geef dit ook door aan werknemers. De boodschap is, je kunt op vakantie, maar blijf waakzaam. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen’. Sinds 15 juni 2020 hebben de meeste Europese landen een geel reisadvies.

Het is nog onduidelijk of het risico bij een werknemer ligt wanneer de situatie in zijn of haar vakantieland verandert van code geel naar code oranje. Reizen naar landen met code geel wordt namelijk niet afgeraden. Dat kan anders zijn als er voor vertrek al signalen waren dat code geel zou kunnen veranderen in code oranje. Uiteindelijk is het aan een rechter om hierover te oordelen.

Code rood en oranje
Vakantiereizen vallen niet onder noodzakelijke reizen en worden om die reden door de overheid bij code rood en oranje afgeraden. Gaat iemand toch, dan moet de reiziger bij terugkomst in Nederland thuis twee weken in quarantaine. Tenzij je werknemer thuis kan werken, betekent dit dat je werknemer zijn arbeid niet kan verrichten.

Dit heeft als gevolg dat je werknemer geen recht op loon heeft. Er ontstaat dan dus een verschil tussen weknemers die hun werk vanuit huis kunnen verrichten en werknemers die dat niet kunnen.

Zware sanctie
Inhouding van loon is een zware sanctie en zal in voorkomende gevallen door de werknemer die het overkomt, worden aangevochten. Het is vooralsnog niet zeker hoe een rechter hier tegenaan kijkt. Daarom is het noodzakelijk om de werknemers vooraf schriftelijk te wijzen op de consequenties die je als werkgever wil verbinden aan het op vakantie gaan naar een land met code rood of oranje. Vooraf duidelijk communiceren is dan belangrijk. Als je de werknemers vooraf wilt waarschuwen, dan kun je bijgaande voorbeeldbrief gebruiken. Maar beter nog kun je hem of haar ontraden naar een dergelijk gebied te gaan.