sneeuw

Update: avondklok en werkgeversverklaring

Datum: 22 januari 2021
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
In principe mogen alle werkzaamheden tijdens de avondklok gewoon doorgaan! Ook gladheidsbestrijding blijft uiteraard mogelijk. Zorg wel dat je als werkgever tijdig je personeel van een werkgeversverklaring voorziet. Deze heeft geen datum en kan dus worden afgegeven voor een langere periode.

In de persconferentie van woensdag 20 januari kondigden demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge verdere aanscherpingen van de corona-maatregelen aan. In de privésfeer geldt dat je sinds 20 januari nog maximaal  1 persoon per dag mag ontvangen. Vanaf maandag 25 januari geldt voor begrafenissen een beperking van het aantal bezoekers tot maximaal 50 personen.

Avondklok
Vanaf zaterdag 23 januari is ook een avondklok van kracht. Deze geldt van 21.00 uur tot 04.30 uur. De maatregel duurt voorlopig tot 10 februari. De avondklok geldt voor iedereen. Als je binnen de tijden van de avondklok buiten bent moet je kunnen aantonen waarom. Je moet daarvoor een ondertekend formulier op zak hebben. Uitzonderingen zijn er ook voor hondenbezitters en bijvoorbeeld mantelzorgers. Lees daarvoor de informatie op de site van de Rijksoverheid.


Werken tijdens de avondklok
Als je binnen de tijden van de avondklok buiten bent moet je kunnen aantonen waarom. Je moet daarvoor een ondertekend formulier op zak hebben. Als de persoon heeft aangevinkt dat hij buiten is vanwege zijn werk (waaronder woon-werkverkeer) moet hij ook een ondertekende werkgeversverklaring
  bij zich hebben. De werkgeversverklaring heeft geen datum en kan dus worden afgegeven voor een langere periode.

De werkgever beslist of het nodig is dat zijn medewerker in de uren van de avondklok buiten is. Overweeg of het mogelijk is de werkzaamheden zo te schuiven dat de medewerker voor de avondklok thuis is. Bedenk daarbij dat dit de reden is dat supermarkten om 20.45 uur sluiten.  Voor zzp’ers geldt dat zij voor zichzelf een werkgeversverklaring moeten invullen.
De formulieren mogen digitaal getoond worden als daar naar gevraagd wordt. Een direct leidinggevende moet het werkgeversformulier ondertekenen.

Eigen verklaring en werkgeversverklaring

Een paar veelgestelde vragen waar VNO-NCW antwoord op geeft

Wat betekent de avondklok voor werkgevers?
De avondklok geldt in heel Nederland vanaf zaterdag 23 januari. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Wie tijdens de avondklok voor het werk buiten is, heeft het formulier 'Eigen verklaring avondklok' en het formulier 'Werkgeversverklaring avondklok' nodig. De werkgever geeft het tweede formulier aan werknemers. Alle vormen van werk vallen onder de uitzondering, dus niet alleen het werk in vitale processen. Ook stagiairs vallen onder de uitzondering en kunnen met de juiste verklaringen tijdens de avondklok aan het werk blijven.

Hoe kom ik aan de noodzakelijke werkgeversverklaring?
Voor iedereen geldt: reis tussen 21.00 uur en 04.30 uur alleen met de twee benodigde verklaringen. De eerste is de werkgeversverklaring : de werkgever vult deze eenmalig per werknemer in en deze kan voor de gehele avondklok-periode gelden. Alleen het dragen van bijvoorbeeld werkkleding is niet voldoende. De tweede verklaring 'Eigen verklaring avondklok'  vult de werknemer zelf in. Deze moet hij of zij iedere (werk)dag zelf updaten en bij zich hebben. Het formulier kan ook getoond worden op een telefoon. Alle informatie over de avondklok en de standaardformulieren zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.


Moet ik als werkgever bij elke werknemer opnieuw mijn handtekening zetten op de ‘Werkgeversverklaring avondklok’?
Ja. Je zet op elk formulier een handtekening. Dit is alleen nodig als je het formulier uitprint. Als je het formulier digitaal invult hoef je het niet te ondertekenen. Je vinkt op het formulier aan dat dit naar waarheid is ingevuld.

Welk telefoonnummer kan ik invullen op de werkgeversverklaring?
Er moet op de werkgeversverklaring een telefoonnummer worden ingevuld. Dat is in het algemeen het nummer van de afdeling human resources. Dat is voldoende, ook al is deze afdeling alleen tijdens kantooruren bereikbaar.

Moet ik als werkgever voor elke dag weer een nieuwe verklaring afgeven?
Nee. Je vult in voor welke dagen en tijdstippen je werknemer voor werk buiten moet zijn tijdens de avondklok. Dat kan een terugkerend patroon zijn (elke week op maandag en dinsdag) of een aaneengesloten periode of mogelijk maar één of enkele dagen. Wees zo specifiek mogelijk. Als dat niet kan is er ook de optie dat voor deze werknemer geen vaste werktijden kunnen worden ingevuld.

Welke uitzonderingen gelden voor het bij zich hebben van verklaringen?
Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

Kunnen (internationale) chauffeurs hun werk blijven doen tijdens de avondklok?
Nationaal goederenvervoer, waaronder ook stadslogistiek en bevoorrading, valt als werk onder de geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. Mits dit noodzakelijk is in de avonduren. De transportmedewerker moet tijdens de avondklok een eigen verklaring en een werkgeversverklaring bij zich hebben.

Internationaal goederenvervoer is eveneens een geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. De internationaal transportmedewerker hoeft tijdens de avondklok geen extra verklaringen bij zich te hebben om aan te tonen dat hij voor een geldige reden tijdens de avondklok reist. De internationaal transportmedewerker moet wel, zoals altijd het geval is, een EU-certificaat/ vrachtbrief bij zich hebben.

Zijn tankstations nog wel open?
Ja. Tankstations blijven open voor brandstof en aanverwante artikelen. Het levensmiddelen deel van winkels bij tankstations wordt voor het publiek gesloten tussen 20.45 uur en 06.00 uur. Net als de andere winkels in de levensmiddelenbranche.

Welke regels gelden voor zzp’ers?
Als zzp’er heb je een Eigen verklaring avondklok op zak. Daarnaast heb je een Werkgeversverklaring avondklok bij je die je zelf invult. Daarin neem je ook de (bedrijfs)naam en contactgegevens van de opdrachtgever op. Als je geen opdrachtgever hebt vult je je eigen bedrijf in. De Zzp’er kan dus de eigen werkgeversverklaring invullen en tekenen. Bij uitzendkrachten zal de inlener moeten invullen en tekenen.
 
Zijn er uitzonderingen voor groepsgrootte op de werkvloer?
Als voor het uitvoeren van het werk het noodzakelijk is om met meer dan één persoon aanwezig te zijn in een huishouden, dan is dit toegestaan op basis van de uitzondering die de Rijksoverheid voor groepsverbanden maakt. Kijk voor de volledige toelichting op de website van de Rijksoverheid. Ga naar de rubriek 'Regels voor groepen en aantallen'. Klik vervolgens op 'Alles in groepsverband: maximaal 2 personen' en ga naar 'Uitzonderingen op de regels voor groepsvorming'.

Rijksoverheid over de avondklok