Doosan -7 serie

Uitbreiding Doosan -7 serie

Datum: 27 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 30 maart 2020
De afgelopen jaar geïntroduceerde -7 serie van Doosan is uitgebreid met twee nieuwe zware modellen. De DX 490LC-7 en DX 530LC-7 zijn nu voorzien van een Scania Stage V motor waarbij vooral de verlengde intervallen voor het reinigen van het uitlaatsysteem opvallen.

De twee nieuwe machines zijn de volgende in rij van de nieuwe zogenaamde streep 7 serie. Afgelopen jaar zijn daarvan de eerste geïntroduceerd in de 30 tot 40 tons klasse. Kenmerkend van deze serie zijn de nieuw uitgeruste cabine met een extra luxe stoel en daaromheen veel voorzieningen voor de machinist zoals een 8 inch touch screen kleurenscherm, een geïntegreerde stereo-installatie en een sletuelloos startsysteem.

Voor de veiligheid is er een 360 graden camera die het hele gebied rond de machine bewaakt. Standaard zijn de machines voorzien van het draadloze vlootbewakingssysteem DoosanConnect. Hiermee kun je de machines beveiligen, de prestaties weergeven en preventief onderhoud regelen.  Bijzonder is dat dit systeem levenslang actief blijft bij deze machines.

Doosan -7 serie

Motoren
De 13 liter Dieselmotor van Scania in deze machines heeft een vermogen van 294 kW (394 pk). Deze zijn voorzien van uitlaatgasnabehandeling met AdBlue en een speciaal roetfilter. Dit is voldoende om te voldoen aan de Stage V normen. Een sterke vooruitgang is het verminderde reinigingsinterval voor deze motoren. Al moet voor het bereiken van de Stage V normen het filter wel weer regelmatig geregenereerd. Dit is nu om de 60 uur. Gelukkig aanzienlijk minder vaak dan bij de Stage IIIb machines. Pas 8000 uur moet het filter echt worden vervangen. Dat zal dus ongeveer twee keer zijn in de levensduur van de machine.

De machines zijn ook voorzien van het Virtual Bleed Off hydraulisch systeem dat Doosan op deze machines heeft geïntroduceerd. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van de energie van de terugvloeiende olie. Samen met de nieuwe bedieningssoftware zorgt dit volgens Doosan voor een productiviteitsverhoging van acht procent ten opzichte van de oude modellen.