Bouwplaats

Sectorinitiatief ‘Visie op Veiligheid’!

Datum: 14 januari 2022
Laatst bijgewerkt: 18 januari 2022
Door: Corina van Zoest-Meester
Ieder jaar helpt Cumela Advies een groot aantal bedrijven met de certificering voor onder meer de Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder). De adviseurs van Cumela Advies hebben verstand van zaken en bieden ondersteuning op maat. In dit artikel vertellen we meer over de invulling van Cumela op het gebied van het behalen en behouden van het self assessment, SCL light, of certificaat voor de Veiligheidsladder.

Wat is het initiatief ‘Visie op Veiligheid?’
In samenwerking met betrokkenen zal Cumela Advies starten met het initiatief ‘Visie op Veiligheid’. Specifiek voor deelnemers aan de veiligheidsladder, of bedrijven die willen gaan deelnemen aan de veiligheidsladder. Het initiatief is bedoeld voor bedrijven die actief zijn in de groen, grond, infra en aanverwante sectoren.

Het hoofddoel van het initiatief is om het veiligheidsbewustzijn verder te verhogen en ongevallen te voorkomen. Daarnaast wordt het initiatief gebruikt als kennisorgaan dat input genereert richting de oprichters en bestuurders van de Governance Code voor de Bouw en andere stakeholders op het gebied van veiligheid. Denk hierbij aan vraagstukken, zoals: ‘Wat zien wij in de praktijk’? En, ‘welke verbeteringen adviseren wij?’

Jaarlijks vinden er in eerste instantie twee bijeenkomsten plaats. Hierbij brengen de deelnemers informatie, en wordt er tevens informatie gedeeld. Denk hierbij aan branchegegevens en statistieken, maar ook de laatste interessante ontwikkelingen binnen de Veiligheidsladder als norm.

Deelname aan het initiatief draagt sterk bij aan het behalen en behouden van het self assessment, SCL Light of het SCL certificaat.

Ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB) nemen veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten en doen dat in de vorm van de Veiligheidsladder. Deze afspraak heet Veiligheid in Aanbestedingen (ViA). Dit betekent voor een flink aantal cumelabedrijven per 1 januari 2022 moeten voldoen aan de eisen van de Safety Culture Ladder (SCL), ook wel genoemd Veiligheidsladder.

Wil je jezelf aanmelden of meer weten over het initiatief ‘Visie op Veiligheid’, of zoek je nader advies over onder andere de Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder)? Neem contact op met Cumela Advies via 033 247 49 40 of mail naar [email protected]