zonnepanelen

Is SDE++ wat voor jou?

Datum: 16 september 2021
Laatst bijgewerkt: 16 september 2021
Op 5 oktober 2021 gaat de nieuwe ronde voor SDE++ weer van start. Er is dit najaar een budget van 5 miljard euro beschikbaar! De SDE is een vaste vergoeding voor stroom die je opwekt middels zonnepanelen. Deze stroom verkoop je voor een vaste prijs waardoor je als investeerder redelijk beloond wordt voor je investering.

Vergoeding 

De stroom dit je gaat opwekken kun je vergoed krijgen voor ruim 7 cent per kWh, terwijl de kostprijs 5,5 cent per kWh is. Dit maakt het financieel verantwoord. Indien je als ondernemer de opgewekte stroom zelf gaat gebruiken dan bespaar je aanvullend op je stroomkosten. Als voorbeeld: als je nu stroom inkoopt voor 17 cent per kWh en je “eigen” kostprijs is maar 5,5 cent dan kan een ondernemer hier snel duizenden euro’s extra voordeel per jaar halen. Eigen elektrische auto’s die je op eigen stroom laat rijden kunnen dan erg goedkoop rijden! Tot slot kun je als ondernemer scoren op basis van CO2 emissie en bij aanbestedingsprojecten. Deze aanvullende voordelen maken de SDE++ voor Cumela ondernemers zeer interessant. 

Verkoop overtollige stroom

Als je SDE wil toepassen dan leg je vaak het beschikbare dak vol met zonnepanelen. De stroom die je zelf niet nodig hebt (een heel groot gedeelte) verkoop je en RVO vult dit bedrag aan tot een vergoeding die de investering interessant maakt. Een ondernemer zei laatst nog: “al die stroom heb ik zelf niet nodig”. Dat klopt inderdaad, al de stroom die je zelf niet gebruikt verkoop je tegen een vooraf vastgelegde (goede) stroomprijs. Dit maakt het financieel interessant.

Twee jaar realisatie termijn

Indien je aan deze regeling (vanaf 5 oktober) meedoet dan worden de beschikkingen begin 2022 verleend. Vanaf dat moment heb je nog twee jaar de tijd om het systeem te realiseren. Dit betekent dat uiterlijk begin 2024 stroom geleverd moet worden voor de SDE++. Voordat je meedoet moet je een transport indicatie overleggen. Hiermee zorg je ervoor dat er ruimte op het netwerk is om je stroom te leveren. Omdat het Nederlandse netwerk vol raakt is in sommige delen deze levering problematisch.

Stimulering schonere technieken

Uit de eerste berichten blijkt ook dat het nieuwe kabinet stappen wil blijven zetten in de energietransitie (lees: bestaande technieken zullen vervangen moeten worden voor schonere technieken / zero emissie). Dit betekent concreet dat we ons moeten richten op het alternatief van diesel. Nu worden er nog vergoedingen gegeven in deze transitie (zoals de SDE++), maar dit zal langzaam afgebouwd gaan worden. Pak nu dan ook nog deze kans.