samen werken

Samen veilig doorwerken

Datum: 30 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Voor het werk op de bouwplaats is een nieuw Corona bouwprotocol vastgesteld. Doel is om zoveel mogelijk werkzaamheden in de bouw en techniek gewoon door te laten gaan. Belangrijkste adviezen; apart naar de bouwplaats rijden en niet samen in de keet. De afspraken zijn een uitwerking van de richtlijnen van het RIVM en gelden ook voor het agrarisch loonwerk.

Het protocol  “Samen veilig doorwerken” is vastgesteld door het Rijk en de bouw- en technieksector. Doel is voorkomen dat het werk op de bouwplaatsen stil komt te liggen. Minister Knops van BZK en minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen hebben daarvoor samen met Bouwend Nederland, Techniek Nederland en andere partijen afspraken gemaakt. Ook de vakbonden hebben hun goedkeuring gegeven aan dit protocol.

Het belangrijkste advies is ook hier om afstand te bewaren en zo min mogelijk samen te komen in één ruimte. Alleen waar werkzaamheden het vereisen is het toegestaan om dichterbij elkaar te werken. Denk aan het werken aan rioolbuizen of andere ondergrondse infrastructuur. In dat geval is het belangrijk dat iedereen zijn eigen gereedschap gebruikt en dat iedereen regelmatig zaken reinigt en waar mogelijk ontsmettingsmiddelen gebruikt.  Eventueel kunnen er ook extra handschoenen en bijvoorbeeld mondkapjes worden gebruikt. Desinfecteer met 70% isopropylalcoholdoekjes.

Een vergelijkbaar advies geldt voor het werk in de agrarische sector. Kijk waar het mogelijk is om toch technische aanpassingen te doen om besmettingen te voorkomen. Denk aan een plexiglasafscheiding op een plantmachine tussen de verschillende planters. . Belangrijk is, dat de medewerkers het overzicht houden en het plexiglas hen niet hindert in hun werkzaamheden en de machine in geval van nood gestopt kan worden. Je zou de fabrikant van de machine kunnen vragen of de voorziening op de machine veilig is. Dit om aansprakelijkheid bij eventuele ongevallen te voorkomen..

 Liever alleen
De hoofdregels is dat iedereen zoveel mogelijk in zijn eigen vervoermiddel naar het werk gaat. Alleen als dat niet kan, is het toegestaan om samen te reizen.De medewerkers moeten onderling zoveel mogelijk afstand houden en steeds op dezelfde plek gaan zitten. Bij het uit- en instappen zolang mogelijk 1,5 m afstand houden. Probeer in de auto zoveel mogelijk te ventileren en hou bijvoorbeeld een raam gedeeltelijk open.

Toiletten
Op elke bouwplaats hoort een toiletvoorziening. Vaak niet het meest schoongemaakte object. Besteed daar nu extra aandacht aan. Zorg dat Dixies en andere mobiele toiletunits ook regelmatig een schoonmaakbeurt krijgen. Als werkgever moet je zorgen voor desinfecterende middelen,voldoende zeep en papieren handdoekjes. En tenslotte geen samenloop van mensen bij het toilet.

Blijf scherp
Nog steeds krijgen we signalen dat medewerkers de maatregelen (nog steeds) niet serieus nemen. Het is erg belangrijk dat de maatregelen worden opgevolgd om zodoende verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en daarmee een lock down te voorkomen.  Plan een toolboxmeeting (eventueel online) waarin je aan de medewerkers aangeeft welke voorzorgsmaatregelen zijn voorgesteld om zo veilig mogelijk te kunnen werken, en bespreek met hen het beleid dat jullie hanteren. Spreek af dat iedereen elkaar aanspreekt op gevaar onderschattend en afwijkend gedrag en corrigeer elkaar. Neem je verantwoordelijkheid voor jezelf en collega’s. Stel vragen en meld problemen ook bij je opdrachtgever.

Deel tenslotte de posters bij dit bericht zowel op papier als online met iedereen die aan het werk is. Kijk ook eens naar de posters die Cumela beschikbaar stelt, zoals kom niet in de cabine maar bel me.

 

 

Plantmachine met plexiglas scherm

plantmachine