Coronavirus

Quarantaineregels verder versoepeld

Datum: 26 januari 2022
Laatst bijgewerkt: 3 februari 2022
Door: Toon van der Stok
Werknemers in essentiële bedrijfsprocessen hoeven niet meer in quarantaine als ze in nauw contact geweest zijn met iemand die besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Wat essentiële bedrijfsprocessen zijn, moeten werkgever en werknemer samen bepalen.

De nieuwe versoepeling is bekendgemaakt op de persconferentie van 25 januari en is op 26 januari ingegaan. Naast het open gaan van de horeca en theaters is een belangrijke aanpassing dat de quarantaineregels duidelijk zijn versoepeld. Belangrijk voor onze sector is het vervallen van de eis dat je altijd in quarantaine moet na nauw contact met een besmet persoon. Nauw is nog altijd binnen 24 uur, langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter. 

Moet ik in quarantaine?

Doe de check om te weten of je in quarantaine moet en wanneer je je moet laten testen. Ook als je gevaccineerd of hersteld bent.

Essentiële bedrijfsprocessen
In de nieuwe regeling moet je alleen nog in quarantaine als je zelf klachten hebt of als de werkgever en werknemer samen verwachten dat niet in quarantaine gaan tot problemen leidt. De regeling is wel aan een aantal voorwaarden gebonden zoals dat werkgever en werknemer samen moeten bepalen of een bedrijfsproces essentieel is. Dit laat helaas dus nogal wat ruimte voor discussie, maar in veel gevallen zal echter duidelijk zijn dat werknemers in onze sector hier onder vallen. De eisen zijn als volgt:
 

  • Het gaat om werknemers die essentieel zijn voor de continuïteit van de organisatie. Zonder deze werknemer wordt de bedrijfsvoering ernstig belemmerd. 
  • De werknemer kan niet vervangen worden.
  • De werknemer kan de functie niet vanuit huis doen.

Een belangrijke regel is ook dat de persoon die nauw contact heeft gehad, daarna gedurende vijf dagen elke dag een zelftest doet, die de werkgever ter beschikking moet stellen. Op de vijfde dag moet deze persoon zich daarna ook laten testen bij de GGD. Is deze negatief dan kan de werknemer weer zonder voorwaarden aan de slag.

Uitzondering quarantaine in essentiële bedrijfsprocessen

Werk je in een essentieel bedrijfsproces? Dan mag je vaak toch naar je werk nadat je in contact was met een positief getest persoon. De werknemer en werkgever moeten voldoen aan de regels op deze pagina. Let op: leg dit schriftelijk vast en voeg dit ook toe aan de RI&E! 

Houd je aan de basisregels
Uiteraard blijven voor iedereen de basisregels gelden:

  • geen handen schudden
  • vaak handen wassen
  • ventileren
  • afstand houden
  • mondkapje dragen in de openbare ruimte
  • mondkapjes dragen in de buitenruimte als de 1,5 meter afstand niet kan worden toegepast