john deere, nir

NIR-sensor nieuw doelwit van dieven

Datum: 15 september 2020
Laatst bijgewerkt: 16 september 2020
Door: Gerwin Otten
Opgepast als je in het bezit bent van near-infrared (NIR)-sensoren. Dieven blijken het niet alleen meer voorzien te hebben op GPS-systemen, maar kijken nu ook naar NIR-sensoren. Daarom het dringende advies om waar mogelijk ervoor te zorgen dat materiaal goed beveiligd is.

Gedurende de tweede week van september zijn er peperdure NIR-sensoren van machines gestolen. "De diefstal op zichzelf is al vreselijk genoeg, maar er zijn aanwijzingen dat het om een gerichte diefstal ging en daarom wil ik onze leden oproepen goed de omgeving in de gaten te houden. Zie je mensen rondhangen op vreemde plaatsen meld dat dan bij de politie of maak er een foto van", zegt Gerwin Otten, diefstaldeskundige bij Cumela. "Neem waar mogelijk maatregelen om het dieven vooral niet te makkelijk te maken."

"Samen met een aantal leden en een monteur van een mechanisatiebedrijf hebben we gekeken naar vier eenvoudige maatregelen om het de dieven in ieder geval lastiger te maken", zegt Otten. "Lees ze en gebruik ze. Het zijn tropendagen rondom de oogst, maar neem toch even de tijd om hiernaar te kijken en ermee aan de slag te gaan, want een gestolen sensor is het laatste waar je nu op zit te wachten."

De tips:

  1. Vervang schroeven door “makkelijk” sluitende exemplaren, zodat je zelf de sensor makkelijk kan verwijderen en veilig kan opbergen.
  2. Graveer naam, postcode en huisnummer in het stalen deel van de sensor. Dit maakt doorverkoop lastiger en kan de pakkans van de dieven vergroten.
  3.  Op slot zettenPlaats goede en geharde hangsloten op klemmen van de afdekkap van de NIR-sensor. Let op, wellicht moet je de gaten voorzichtig iets “ruimen”.  Na afloop van de werkdag kan je de beugels die de NIR-sensor op de pijp drukken met een gehard beugelslot met elkaar verbinden. De beugels kunnen dan niet worden geopend zonder het slot te moeten forceren. Dit zorgt voor vertraging bij diefstal.
  4.  Zet lichten aan of installeer ze, want daar hebben dieven een hekel aan. Zet de machine na het werk indien mogelijk binnen in de afgesloten werkplaats. Zorg voor heldere goed geplaatste LED-armaturen met bewegingssensoren op het erf en de kapschuren. Dieven hebben in de regel haast en werken bij voorkeur in het donker. 
     

"Het advies is om meerdere kleine en grotere maatregelen te nemen om het dievengilde moeilijk te maken. Wees gewaarschuwd, overleg met je leverancier voor maatregelen en natuurlijk, bel je bij verdachte omstandigheden altijd 112", zegt Otten.

Plaats voor sloten door de klemmen van de afdekkap

NIR sensor beveiligen

Plaats voor de sloten om de beugels van NIR sensor

NIR sensor beveiligen
NIR sensor beveiligen