Lemken RGB

Lemken zet streep door veldspuiten

Datum: 4 juni 2020
Laatst bijgewerkt: 29 juli 2020
Door: Gert Vreemann
Lemken gaat de productie van conventionele veldspuiten afbouwen. Deze strategische keuze heeft Lemken genomen omdat het marktaandeel onvoldoende is, de markt volgens Lemken te versnipperd is en het toekomstperspectief voor conventioneel spuiten onvoldoende is. Het assortiment mechanische onkruidbestrijding en selectieve gewasbescherming wordt daarentegen versterkt.

Lemken RGB

Als je het verhaal over Lemken Crop Care in Grondig 3 goed gelezen hebt, komt het niet helemaal uit de lucht vallen. Lemken geeft daarin al aan flink in te zetten op Crop Care, waarbij alternatieve gewasbeschermingsmethoden - vooral de tak Steketee-schoffeltechniek – groeien ten koste van conventioneel spuiten. Met de op de Agritechnica gelanceerde geheel nieuwe getrokken Orion-spuit met fuseebesturing en in een parallellogram opgehangen spuitboom en de (bij Brautigam) ingekochte zelfrijdende variant maakte Lemken een flinke inhaalslag. Tegelijk biedt het merk niet de (voor de Nederlandse markt) zo belangrijke extra opties als luchtondersteuning, 25 tot 30 centimeter dopafstand in combinatie met lagere spuitboomhoogtes en driftreductie-opbouwvoorzieningen als sleepdoek, Wingsspray en Magrow of eigen oplossingen aan.

CEO Anthony van der Ley licht toe: “Na meer dan tien jaar hebben we geen Lemken-waardige afzet in dit productsegment weten te bereiken. De regelgeving op dit gebied in landen wereldwijd neemt toe en wordt steeds meer versnipperd. Er is daarom geen eenduidige en brede productstrategie mogelijk die leidt tot een verantwoord afzetpotentieel, waarmee we onze kwaliteitseisen kunnen omzetten en tevens de uiteenlopende wensen van de klant kunnen blijven bedienen. Verder zien we dat de beperkingen voor chemische gewasbescherming onder druk van de consument steeds groter worden. Hoewel we op de laatste Agritechnica zeer toekomstgerichte nieuwe modellen veldspuiten hebben laten zien en ons team zeer gemotiveerd is, kiezen we ervoor om op een verantwoorde wijze afscheid te nemen van ons assortiment conventionele veldspuiten.”

Het bedrijfsonderdeel Crop Care, wordt wel doorgezet.

Het bedrijfsonderdeel Crop Care, waaronder de veldspuiten vallen, wordt wel doorgezet. Het zal zich richten op duurzame oplossingen voor gewasverzorging, inclusief de onlangs toegevoegde kunstmeststrooiers. Er ontstaan hierdoor volop mogelijkheden om de mechanische onkruidbestrijding (met Steketee), eventueel in combinatie met precies, selectief bandspuiten of plaatsspecifiek spuiten (spot-spraying), te gebruiken. Zo wil Lemken duurzamere oplossingen bieden in onkruidbestrijding. Van der Ley ziet een trend: er is een sterke, toenemende vraag naar mechanische onkruidbestrijding die wordt gecombineerd met intelligente besturing. “Het portfolio van Steketee bestaat niet alleen uit een innovatieve schoffeltechniek, maar ook uit de meest intelligente cameratechnologie die actueel op de markt te krijgen is. We willen deze machines verbinden met onze digitale oplossingen en zelflerend maken.”

In het Duitse Haren gaat Lemken in de toekomst zaaimachines bouwen

In de jonge veldspuitenproductielocatie in het Duitse Haren gaat Lemken in de toekomst zaaimachines bouwen. Zo wordt er ook extra ruimte gecreëerd voor de geplande nieuwe modellen in het segment (precisie)zaaien. Tegelijkertijd wordt hierdoor in de hoofdvestiging in het Duitse Alpen extra capaciteit vrijgemaakt voor de productie van grondbewerkingsmachines.

Voor klanten die in het bezit zijn van een Lemken-veldspuit wordt zowel de levering van onderdelen als de ondersteuning in de toekomst gewaarborgd. Tot aan het einde van het jaar worden klantenbestellingen nog aangenomen en worden de machines geleverd.