Coronavirus

Kerst en voorjaar beleef je thuis!

Datum: 21 december 2020
Laatst bijgewerkt: 22 december 2020
Door: Jacqueline Tuinenga
Misschien heeft je personeel de neiging om de in de kerst- of voorjaarsvakantie op vakantie te gaan of op familiebezoek. Dit wordt ten strengste afgeraden! Ook familiebezoek is gekwalificeerd als niet noodzakelijk. Het advies is dus om dit niet te doen. We hebben onze handreiking weer aangepast aan de nieuwste maatregelen.

Iedereen moet er alert op zijn het virus niet verder te verspreiden. Reis daarom niet naar het buitenland en boek alleen een reis als dit strikt noodzakelijk is. Voor reizen binnen en buiten Nederland geldt: beperk het aantal reisbewegingen en contactmomenten met andere mensen. Als je toch gaat: ga wijs op reis en bereid je goed voor. Je reis ziet er echter wel anders uit.

De handreiking  “werken tijdens corona” is aangepast  aan de maatregelen die van kracht zijn geworden na de toespraak van Rutte op 14 december.

Het aantal reizigers in een auto is beperkt tot drie inclusief bestuurder en in de uitgangspunten zijn de quarantaineregels opgenomen. Let op, iedereen die Nederland binnenkomt moet 10 dagen in quarantaine.

Handreiking werken tijdens corona

Corona en op vakantie in Nederland
Blijf zo veel mogelijk thuis. Beperk tijdens reizen in Nederland jouw reisbewegingen. Door minder te reizen, komen mensen op minder plekken en zijn er minder contacten met andere mensen. Zo verspreidt het virus zich minder snel. Beperk het aantal uitstapjes, reis op rustige momenten. Ga je toch op vakantie in Nederland? Blijf dan zoveel mogelijk op jouw vakantieadres.

Door de privéreizen te beperken blijft het zakelijk reizen (waaronder woon-werkverkeer) mogelijk en dat is weer van belang voor de economie.

Reizen in Nederland
Voor alle reizen geldt:

 • Blijf zo veel mogelijk thuis.
 • Reis niet naar het buitenland en boek niet voor de periode tot medio maart.
 • Voor reizen vanuit het buitenland geldt het dringende advies om niet naar Nederland te reizen, tenzij noodzakelijk.
 • Heb je al een vakantie geboekt? Blijf zoveel mogelijk op jouw vakantieadres.
 • Houd je als reiziger in eigen land aan alle basisregels. Bij klachten blijf je thuis en bel je 0800-1202 om je te laten testen op het coronavirus. 
 • Beperk de reisbewegingen, het aantal uitstapjes en contactmomenten met andere mensen.
 • Een groep mag bestaan uit maximaal 2 personen. Er geldt een uitzondering voor mensen die op 1 adres wonen.
 • Mijd drukte en reis buiten de spits. Voor korte afstanden geldt: ga waar mogelijk lopen of pak de fiets.
 • Kies niet voor de grote toeristische trekpleisters, maar denk eens aan een andere regio of stad.
 • Neem mondkapjes mee.
 • Bekijk de websites van gemeenten en veiligheidsregio’s waar je naartoe gaat. Soms gelden er extra maatregelen in de regio’s om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

  Op vakantie in hotels, vakantieparken en campings

Als je op vakantie gaat in Nederland, beperk dan tijdens de vakantie jouw reisbewegingen. Let op hotels, vakantieparken en campings houden zich aan de coronamaatregelen. Dat houdt in dat:

 • eet- en drinkgelegenheden en roomservice in het hotel gesloten zijn voor hotelgasten;
 • zwembaden, wellness en sauna faciliteiten in het hotel gesloten zijn.

  Coronaregels winkels op vakantieparken

Ook voor winkels op campings en vakantieparken geldt dat deze alleen open mogen als zij levensmiddelen (eten en drinken) verkopen. Andere winkels zijn gesloten. De winkels houden zich aan de regels voor winkelen.

Corona en speelplekken voor kinderen
Binnenspeeltuinen op een camping, vakantiepark of hotel zijn dicht.

Groepen in een vakantiehuis
Het is mogelijk om met het eigen gezin of een groep mensen die op hetzelfde adres woont een vakantiehuis te huren. Hier gelden ook de RIVM-richtlijnen. Het is dus ook daar niet mogelijk om meer dan 2 personen te ontvangen.

Vakantie in eigen land en reizen naar het buitenland

 • Blijf zo veel mogelijk thuis.
 • Reis niet naar het buitenland en boek niet voor de periode tot medio maart.
 • Voor reizen vanuit het buitenland geldt het dringende advies om niet naar Nederland te reizen, tenzij noodzakelijk.

  Reizen naar het buitenland

Reizen naar het buitenland is een extra risico, ook deze winter, tijdens de kerstvakantie en de tijdens voorjaarsvakantie.

 • Reis niet en boek niet naar het buitenland tot half maart, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Een vakantie of familiebezoek of op vakantie gaan naar een tweede huis is niet noodzakelijk.
   

Het virus is bijna nergens ter wereld onder controle. Geef het virus geen lift. Breng het niet naar het buitenland en neem het niet mee terug naar huis. Kleurcodes veranderen snel door epidemiologische situatie in het buitenland, dit betekent risico’s rondom annuleringen bij het boeken van reizen.

Landen met reisadvies
Reizen naar landen met een geel, oranje of rood reisadvies wordt vanwege de risico’s afgeraden. Maak en boek geen reizen  naar het buitenland tot medio maart, tenzij strikt noodzakelijk. Vakanties en familiebezoek zijn niet noodzakelijk. Als je toch naar het buitenland moet, check dan eerst www.nederlandwereldwijd.nl  Check voor vertrek de dekking van jouw verzekering.

Reizen naar Nederland = quarantaine
Er is een dringend advies om niet naar Nederland te reizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is. De grenzen blijven open. Alleen essentieel grensverkeer, waaronder vervoer van goederen, arbeid door grenswerkers, en reizen voor cruciale beroepen, gaan door.

Als er toch naar Nederland wordt gereisd, dan geldt het dringend advies om 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Ook als je geen klachten hebt. Er geldt een uitzondering voor grenswerkers en grensstudenten en –scholieren.