coronavirus

Kabinet blijft bedrijven steunen

Datum: 20 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Bedrijven die in de problemen zijn gekomen vanwege de coronacrisis kunnen ook de komende drie maanden nog bij de overheid aankloppen voor financiële ondersteuning. Het huidige pakket maatregelen wordt zelfs uitgebreid, goed voor zo'n 13 miljard euro. De officiële teksten zijn er nog niet, onderstaande informatie komt uit de persconferentie van vanmiddag.

Dat maakte premier Rutte vandaag bekend, na afloop van de wekelijkse ministerraad. "De impact van de coronacrisis is echt enorm, we willen ondernemers zo goed mogelijk steunen", zei hij. ''Dat gaat 13 miljard euro extra kosten'', voegde Rutte toe.

Tegemoetkoming omhoog
Bedrijven die minder omzet draaien, kunnen een tegemoetkoming aanvragen om hun vaste lasten te betalen. Dat kon al, via de zogenaamde TOGS-regeling. Het bedrag wordt alleen verhoogd, van eenmalig 4000 euro naar maximaal 20.000 verspreid over de maanden juni, juli en augustus. Voorwaarde voor het geld is dat ondernemers minimaal 30 procent minder omzet halen dan normaal.
Het gaat om bedrijven in zwaar getroffen sectoren zoals de horeca, recreatie en evenementen, legt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) uit op een extra persconferentie na die van Rutte.

Loonsubsidie blijft
De belangrijkste maatregel van de overheid wordt ook verlengd. Het gaat om de NOW-regeling, wat staat voor Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid en waar inmiddels al 114.000 bedrijven gebruik van maken, voor een bedrag van 4,1 miljard euro, meldde uitkeringsinstantie UWV afgelopen vrijdag.
Bedrijven waarbij de omzet is gedaald, kunnen tot maximaal 90 procent van hun loonkosten (SV-loonsom x 130%) gecompenseerd krijgen door de overheid. Dat blijft ook de komende drie maanden zo.

Ontslagboete geschrapt
Er verandert wel iets heel belangrijks: de boete die bedrijven kregen als ze ondanks de steun toch werknemers ontslaan, wordt geschrapt. Nu moesten bedrijven de subsidie terugbetalen en de helft van het bedrag als boete daarbovenop. Dat verandert vanaf juni, dan hoeft alleen de subsidie nog maar terugbetaald te worden. De ondernemer krijgt dus geen subsidie voor de werknemer die in die periode wordt ontslagen, ook al was hij wel in die maanden in dienst.
Dat is om 'het aanpassingsvermogen van de economie' meer ruimte te geven, legt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit. De boete weerhield sommige bedrijven ervan om steun te vragen, waardoor ze failliet zouden gaan en er ook banen verloren zouden gaan.
Aan de andere kant worden er ook nieuwe voorwaarden aan de steun gesteld: bedrijven die aanspraak maken op de regeling mogen geen bonussen betalen of dividend uitkeren.

Bijstand zelfstandigen blijft
Ook voor zzp'ers blijft de steun van kracht. Zij hadden recht op een uitkering op bijstandsniveau van maximaal 1500 euro per maand, via de zogeheten Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO).
Het enige dat verandert is dat er vanaf juni gekeken gaat worden naar het inkomen van een eventuele partner. Wie samenwoont met iemand die nog wel een inkomen heeft, krijgt een lagere uitkering.