Joba van den Berg

Joba van den Berg start Stop Diefstal campagne

Datum: 5 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 26 januari 2022
Door: Toon van der Stok
Met het markeren van de apparatuur van loonbedrijf Breure en het plakken van een waarschuwingssticker gaf CDA Tweede Kamerlid Joba van den Berg vandaag het startsein van de Stop Diefstal campagne. Zij loofde het initiatief van Cumela om zo in actie te komen tegen de criminaliteit in het buitengebied. Door de eigenaren werd gelijk massaal ingehaakt. Aan het eind van de ochtend waren al meer dan 100 sets besteld.

Als Kamerlid is Van den Berg zeer betrokken bij de ondernemers die door diefstal van high tech apparatuur grote schade leiden. Al in 2019 stelde zij kamervragen aan minister Grapperhaus over dit onderwerp. Dit had onder andere tot gevolg dat er een speciaal opsporingsteam kwam om deze bendes aan te pakken. Bij de start van de campagne zei ze het te waarderen dat Cumela het initiatief heeft genomen tot deze actie. "Ik ben een enorm voorstander van brancheorganisaties omdat zij opkomen voor de belangen van hun leden. Het is mooi dat jullie nu zelf een stap verder gaan en een actie op touw zetten om diefstal te voorkomen."  

Met het plakken van een label op het bedieningsscherm en een waarschuwingssticker op de deur gaf ze het officiele startschot voor de actie. Ze zei te hopen dat dit inderdaad helpt om Nederland minder aantrekkelijk te maken voor deze bendes. "Het schrikt in elk geval af, als duidelijk is dat machines geregistreerd zijn.  Loonbedrijf Breure was vorig jaar maart al slachtoffer van deze criminelen.  In maart werden daar 15 verschillende systemen gestolen. Arjan Breure is daarom direct aan de slag gegaan voor de actie. Al zijn apparatuur is ingevoerd in de Stop Heling app en krijgen nu de labels en stickers op de deur.

start campagne

De Stop Diefstal campagne is een initiatief van Cumela waarvoor ze nauw samenwerkt LTO, Fedecom, LLTB en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. Gezamenlijk willen deze partijen Nederland minder aantrekkelijk maken voor rondtrekkende bendes.

Projectleider Gerwin Otten van Cumela vindt vooral de brede samenwerking belangrijk. “We kunnen nooit voorkomen dat bendes het land binnenkomen, maar we kunnen het wel een stuk onaantrekkelijker maken. Nu is veel apparatuur makkelijk te verhandelen omdat het nergens geregistreerd is. Sterker, veel ondernemers hebben dit zelfs niet vastgelegd.”

Doel van de actie is zoveel mogelijk ondernemers hun apparatuur te laten registreren via de Stop Heling app. Een simpel en handig hulpmiddel om alles vast te leggen en gegevens op te slaan. Om duidelijk te maken dat apparatuur is geregistreerd moeten er daarna ook waarschuwingsstickers worden aangebracht. “Juist dat is belangrijk omdat we daarmee een soort barriere opwerpen. De bedoeling is dat de verkenners die vooraf een bedrijf bekijken in de gaten krijgen dat deze apparatuur moeilijker of niet te verhandelen is,"  aldus Otten.

Een tweede voordeel van het registreren is dat wanneer apparatuur alsnog gestolen is, direct de juiste gegevens beschikbaar zijn. Met het serienummer en een correcte omschrijving van de apparatuur heeft de politie meer mogelijkheden om bij verdachte ladingen dit na te trekken. Nu worden soms wel verdachte personen aangehouden, maar is de apparatuur niet bekend als gestolen en kunnen ze deze mensen niet aanhouden.

Labelset Stop Diefstal

#Stopdiefstal
Om cumelaondernemers te stimuleren mee te doen aan de Stop Diefstal campagne worden via dochteronderneming Cumela verzekeringen 300 sets met permanente labels en waarschuwingsstickers beschikbaar gesteld voor leden van Cumela en klanten van Cumela Verzekeringen. Ook niet-leden kunnen een markeerset aanvragen tegen een actietarief van € 35,- exclusief BTW. Een set bestaat uit 20 permanente labels en 10 waarschuwingsstickers. Ondernemers kunnen een set opvragen via de website

Het enthousiasme hiervoor is groot blijkt vandaag. Tien uur na de start van de actie waren al meer dan 100 sets aangevraagd.