vaste mest

Invallen in groot onderzoek naar mestfraude

Datum: 12 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 12 februari 2021
Door: Sil Biesbroek
De politie en de NVWA hebben in Nederland op 11 februari acht locaties doorzocht in verband met een onderzoek naar mestfraude. Aanleiding voor deze doorzoekingen is het vermoeden dat er georganiseerde, grensoverschrijdende mestfraude bij tientallen Belgische en Nederlandse bedrijven. Tijdens deze actie is administratie in beslag genomen voor verder onderzoek en er is beslag gelegd op banktegoeden, voertuigen en onroerend goed. Het is nog onbekend of er in Nederland mensen zijn aangehouden.

Het Joint Investigation Team (JIT) dat aan deze zaak werkt vermoedt dat de verdachte intermediairs, vervoerders, verwerkers tussen Nederland en Belgiƫ hebben samengewerkt om zowel de administratie als de verplichte mestmonsters te manipuleren. Hierdoor krijgt mest op papier een andere bestemming dan in de werkelijkheid.

Opzet
Uit het onderzoek blijkt dat er vermoedelijk opzettelijk niet toegestane producten zijn gebruikt door een Nederlandse co-vergister. Ook is vermoedelijk een onjuiste administratie van aangevoerde en verwerkte mest bijgehouden. Daardoor heeft dit mestverwerkende bedrijf mogelijk onterecht subsidie ontvangen van de Nederlandse overheid.

In Nederland heeft het JIT acht locaties in de Provincies Noord-Brabant, Limburg en Utrecht doorzocht. In Vlaanderen doorzocht de politie 24 bedrijven en woningen. Hierbij werden 17 mensen aangehouden.