Slagboom Duitse grens; Afbeelding van Yvonne Huijbens via Pixabay

Grens met Duitsland open of dicht?

Datum: 9 april 2021
Laatst bijgewerkt: 9 april 2021
Door: Jacqueline Tuinenga
Sinds 6 april 2021 zijn er nieuwe coronamaatregelen van toepassing in Duitsland. Nederland is sinds die datum voor Duitsland een hoog-risicogebied en dat heeft gevolgen voor werk gerelateerd grensverkeer.

Op Rijksoverheid.nl staat inmiddels ook informatie over de maatregelen in Duitsland. Houd deze website in de gaten! De berichten over het werken in Duitsland wijzigen dagelijks! Voor consumentenverkeer gelden andere regels. Hoofdregel is dat grensverkeer wordt voorkomen en dat alleen noodzakelijke reizen plaatsvinden.

Grenspendelaars
Het advies is om 1 keer per week te registreren (aanmelden) en 2 keer per week te laten testen. Dit geldt zowel voor Duitse ingezetene die in Nederland werken als andersom.

Sinds 6 april mag je alleen nog voor werk de Duitse grens oversteken wanneer je in het bezit bent van een negatieve corona-testuitslag. Duurt je bezoek langer dan 24 uur dan moet je ook in het bezit zijn van een vooraf ingevuld aanmeldformulier. De testuitslag kun je maximaal 48 uur gebruiken, daarna moet een nieuwe test uitgevoerd worden. Ook moet de uitslag in het Engels, Duits of Frans zijn opgeschreven. Het gaat dan om PCR-, LAMP- of TMA-testen. Heb je geen negatieve testuitslag of is de uitslag verlopen dan riskeer je een boete die op kan lopen tot een bedrag van 4.000 euro. 

Voor transport van goederen geldt er een uitzondering. De vrachtwagenchauffeur hoeft dan geen testuitslag te tonen en voor hem geldt ook geen meldingsplicht als zijn verblijf binnen de 24 uur blijft. Ben je tussen de 24 uur en 72 uur in Duitsland dan geldt er wel een registratieplicht, maar geen testverplichting. Blijf goed opletten, want per deelstaat kunnen de voorwaarden wisselen. Het is daarom ook van belang om te kijken naar de website van de deelstaatregering.

Registratieplicht België
Er geldt een nieuwe corona-registratieplicht in België. Voor Belgische ondernemers geldt vanaf 6 april een registratieplicht. Die geldt dus niet voor Nederlandse ondernemers die werkzaamheden in België verrichten.