overleg, bbl, leerling, medewerker, groen

Gratis scholing en ontwikkelingsadvies

Datum: 7 augustus 2020
Laatst bijgewerkt: 7 augustus 2020
Door: Herma van den Pol
De overheid neemt maatregelen voor de ondersteuning van bedrijven in coronatijd via de NOW. Onderdeel hiervan is gratis scholing en ontwikkelingsadvies voor werkenden. De eerste fase hiervan is inmiddels gestart. Vanaf 1 augustus kunnen alle werkenden en werkzoekenden tussen 18 en 67 jaar gratis ontwikkeladvies aanvragen bij erkende loopbaanadviseurs.

De overheid schiet te hulp door 50 miljoen euro vrij te maken voor het geven van gratis scholing en ontwikkeladvies. Dit moet ervoor gaan zorgen dat werknemers aantrekkelijk blijven voor werkgevers. Ook kan het je gaan helpen bij het vinden van een nieuwe baan in misschien wel een andere sector. De enige eis om voor deze regeling in aanmerking te komen is dat iemand minimaal achttien moet en nog niet de pensioenleeftijd gepasseerd mag zijn.    

Hoe maak je gebruik van het ontwikkeladvies?
Het werkt heel eenvoudig!

  1. Zoek een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf in de buurt. 
  2. Meld je telefonisch of per e-mail aan.
  3. Maak een afspraak.
  4. De loopbaanadviseur vraagt subsidie aan en regelt de administratie.


De loopbaanadviseur zorgt voor een intakegesprek en beantwoordt, samen met de medewerker, een (online) vragenlijst. Het resultaat? Een ontwikkelplan op maat.

Een goede loopbaanadviseur vinden kan bijvoorbeeld door naar NL leert door  te gaan of gebruik te maken van de zoekmachines op de volgende websites: Noloc, OVAL en Career Management Institute.  Vanaf oktober kan begonnen worden met de bij- en omscholing.

Zijinstroom nodig
Ook in de cumelasector wordt zijinstroom gezien als een belangrijke bron van nieuwe medewerkers. Het is onder meer de reden dat het onderdeel Opleiding en Training voor het nieuwe schooljaar inzet op een leven lang leren. "Wat deze regeling kan betekenen voor cumelaondernemers wordt nog onderzocht. Zodra we daar meer zicht op hebben wordt dat meteen met de leden gedeeld", aldus Dick Klop.