gps-diefstal

GPS-dieven slaan weer toe

Datum: 24 januari 2020
Laatst bijgewerkt: 23 maart 2020
Door: Herma van den Pol
GPS-dieven hebben opnieuw toegeslagen. Vrijdag 24 januari werd alweer het derde cumelabedrijf slachtoffer van GPS-dieven. De diefstal op zich is al vervelend genoeg voor de ondernemer uit Ermelo, maar tot zijn verbazing weigerde de politie ook nog eens de aangifte op te komen nemen. “Dit kan echt niet”, zegt Gerwin Otten, bedrijvenadviseur bij Cumela en specialist GPS-diefstallen.

Nog geen jaar geleden werd een landelijke taskforce opgezet toen dieven van GPS systemen de sector met een miljoenenschade opzadelde. Dankzij die samenwerking konden er aanhoudingen plaatsvinden, maar werd ook duidelijk dat er nog veel meer dadergroepen zijn. “Dit zou je kunnen zien als een voorbereiding, waarbij we dit jaar echt stappen kunnen gaan zetten”, zegt Otten. “Maar nu blijkt de politie niet meer mee te werken.”

Geen GPS maar precisietechnieken
Cumela roept daarom alle belanghebbende op vooral weer de samenwerking te zoeken en door te gaan met de aanpak van criminaliteit. Otten zelf geeft ondernemers alvast het praktische advies om het niet meer te hebben over GPS-systemen, maar middelen voor precisielandbouw. “Op die manier hopen we de politie weer te kunnen activeren mee te helpen.”

Daarnaast roept Otten ondernemers op om zover ze kunnen maatregelen te nemen. "Denk daarbij aan het opzetten van een buurt-app waarin je melding maakt van rondhangende personen en voertuigen, maar ook aan het registreren van het serienummer van de systemen. "Dat laatste helpt vooral om bij een ontdekking van gestolen systemen deze weer terug te kunnen brengen naar de eigenaar. "Dat kan heel makkelijk met de stop heling-app", zegt Otten.

Camera's?
Andere maatregelen zoals het ophangen van camera's en GPS-systemen van de trekker halen en ergens opbergen bleken tot nog toe de dieven niet tegen te houden. "Vaak hangen de camera's zo dat ze net niet filmen wat je gefilmd wil hebben of de kwaliteit is zo slecht dat we niets met de beelden kunnen, daarom gaan we ondernemers daar komend jaar ook praktische tips over geven." Als een ondernemer wil nagaan of zijn camera goedhangt of de juiste kwaliteit dan raadt Otten de ondernemer aan om hier te kijken bij excellent cameratoezicht. "Heb je een goede camera hangen meld die dan aan bij camera in beeld. Zo kun jezelf helpen, maar ook misschien andere ondernemers helpen." 

Anton Jansen, voorzitter Platform Veilig Ondernemen, zegt ook dat samenwerken in de buurt effectiever is dan welke andere maatregel ook. "Vaak zijn de bedrijven op een plaats gevestigd die voor dieven heel aantrekkelijk is. Het bedrijf ligt afgelegen en is niet goed vanaf de weg te zien, waardoor dieven er makkelijk hun gang kunnen gaan. Dat wordt al lastiger als de hele buurt meekijkt."