bedieningsarm zonder scherm

GPS-dieven betrapt

Datum: 20 augustus 2020
Laatst bijgewerkt: 30 augustus 2022
Door: Gerwin Otten
Recent heeft een medewerker van een Cumela-lid in zijn bedrijf GPS-dieven overlopen. Gelukkig ging in deze situatie alles goed en zijn de inbrekers gevlucht. Helaas bleek het niet mogelijk ze daarna terug te vinden. Wat kan je doen om het voor je zelf zo veilig mogelijk te houden en de pakkans van de dieven te vergroten.

Dieven zijn uit op je materiaal en dat doen ze uiteraard het liefst stiekem. Toch kan het gebeuren dat je de inbraak of “voorverkenning” verstoord en oog-in-oog komt te staan met de GPS-dieven. Het lijkt aanlokkelijk om de fysieke confrontatie aan te gaan. Echter is de uitkomst hiervan altijd onzeker omdat ze zich goed hebben voorbereid of gewoon met meer personen zijn. Het is dus ALTIJD belangrijk om een veilige situatie voor je zelf te creëren.

RAAK
Het RAAK-principe is in beginsel bedacht om winkel- en bankmedewerkers handvatten te bieden als ze overvallen worden. Maar, de letters zijn ook goed toepasbaar op onze situatie indien men geconfronteerd wordt met een dreigende situatie op een cumelabedrijf.

  • Rustig blijven
  • Aanvaard de situatie, volg eventueel bevelen snel en kalm op.
  • Afgeven van het geld of goederen
  • Kijk goed, naar onuitwisbare kenmerken. Moedervlekken, huidskleur, beharing, postuur, motoriek, welke richting vluchten ze.
     

Direct 112 bellen
Als je in veiligheid bent, bel je gelijk 112. Dit doe je ook bij verdachte situaties/voorverkenning. Geef een duidelijk signalement van personen, voertuigen, aantallen, en vluchtrichting etc… Zijn er sporen van de inbraak, camerabeelden etc…. zorg ervoor dat deze niet verloren gaan.

Dring aan op onderzoek
De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid coördineert de landelijke opsporing van de daders en de Dienst Landelijke Informatie Organisatie van de politie houdt alle informatie bij over de diefstallen. Benadruk bij de aangifte dat het belangrijk is dat de politie bij GPS-Diefstal of poging daarom forensisch onderzoek doet. Cumela ziet ondanks herhaalde oproepen en een groot aantal diefstallen dat dit niet vanzelf bij alle korpsen goed gaat.