PFAS

Geactualiseerd Handelingskader PFAS gepubliceerd

Datum: 15 december 2021
Laatst bijgewerkt: 15 december 2021
Door: Gerben Zijlstra
Het verdwijnen van het onderscheid tussen onder- en bovengrondwaterniveau bij toepassing van grond en bagger is een van de weinige aanpassingen in het geactualiseerde Handelingskader PFAS. De overige wijzingen betreffen vooral verduidelijking van begrippen in het handelingskader.

Gerben Zijlstra van Cumela vindt het teleurstellend dat een proces dat maanden heeft geduurd tot dergelijke geringe aanpassingen leidt. “We zijn al maanden in overleg over de knelpunten, maar daar is nu nog geen oplossing voor. Ik ben bang dat dit nog zeker anderhalf jaar gaat duren voor er een definitieve oplossing is.”

Het geactualiseerde handelingskader voor PFAS is op maandag 13 december door demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg aan de Tweede Kamer gestuurd. Al voor de zomer zijn partijen, waaronder Cumela, geconsulteerd over deze aanpassingen. Vanwege een enorm aantal reacties heeft het tot december geduurd voor de staatsecretaris het herziene kader naar de Kamer kon sturen.

Na het oorspronkelijke handelingskader dat in juli 2019 veel stof heeft doen opwaaien is dit inmiddels de derde keer dat het handelingskader is bijgesteld. Deze actualisatie van 13 december geeft een kleine verruiming voor het toepassen van grond en bagger. Cumela is teleurgesteld het opstellen van definitieve normen voor PFAS zo lang duurt. Cumela is blij met de extra ruimte en verduidelijking die in die handelingskader zijn opgenomen maar constateert wel dat nog niet voor alle knelpunten een oplossing is gekomen.

Zijlstra vreest dat het nog een behoorlijke tijd zal duren voordat PFAS als genormeerde stof zal worden opgenomen in het Besluit Bodemkwaliteit onder de omgevingswet. “Het onderzoek naar de uitloging van PFAS duurt lang en daarna neemt ook het wetgevend proces nog de nodige tijd in beslag. We blijven daarover in overleg met het ministerie om alle knelpunten zoveel mogelijk op te lossen.”

Webinar

In januari 2022 organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een Webinar over het handelingskader voor PFAS. Zodra de datum van dit Webinar bekend is, zal dit via de cumela nieuwsbrief worden gemeld.

Geactualiseerd handelingskader PFAS (december 2021)