Mesttransport

Coronavirus: mesttransport, rij- en rusttijden, loonwerk in België, rioleringswerken

Datum: 20 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
De rij- en rusttijden zijn versoepeld, ook voor mesttransport. Agrarisch loonwerk in België is toegestaan. En, toegevoegd per 27 maart: hoe ga je om met rioleringswerk en afvalwater?

Aanvulling per 27 maart: rioleringswerken en afvalwater
Rioleringswerken

Op 25 maart kwam er een bericht dat het nieuwe coronavirus in rioolwater is aangetroffen. Het RIVM heeft dit aangetoond. Sommige patiënten met COVID-19 hebben het nieuwe coronavirus in de ontlasting. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht. 
M
edewerkers die aan riolering werken kunnen met corona besmet raken door dit rioleringswater. Medewerkers zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften.

Zorg dat je als werkgever jouw medewerkers beschermende kleding laat dragen bij het werken aan rioleringen en dat zij de voorgeschreven hygiënische maatregelen in acht nemen.

Afvalwater
Uit eerder onderzoek is gebleken dat de beschermingsmaatregelen voor mensen die met afvalwater werken niet alleen beschermend werken tegen de bekende ziekteverwekkers. Deze maatregelen werken ook tegen het nieuwe coronavirus. Mensen die met afvalwater werken moeten direct contact met en het inslikken en/of inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen. Denk aan beschermende buitenkleding, handschoenen, laarzen, veiligheidsbril, masker en/of gezichtsbescherming-FFP3. Al deze maatregelen om veilig met afvalwater te werken, staan in de Arbocatalogus van de waterschappen. Bovendien moeten medewerkers de handhygiëne in acht nemen en ogen, neus en mond niet aanraken met ongewassen handen. En net als iedereen de handen wassen voor het eten en na elk toiletgebruik en niezen of hoesten in de elleboog. RIVM schrijft niet voor dat de betreffende medewerkers zich moeten intapen zoals in ziekenhuizen plaatsvindt.


Ook mesttransport is een cruciaal beroep 
Zonder de aanvoer van mest en het aanwenden daarvan op landbouwgronden kunnen er geen gewassen groeien en zal de voedselvoorziening in het geding komen. In de beschrijving van cruciale beroepen is de agrarische sector expliciet als onderdeel van de voedselketen opgenomen en Cumela heeft de bevestiging van het Ministerie dat mesttransport en -aanwending daaronder valt.

Rij- en rusttijden versoepeld
Dit betekent dat de rij- en rusttijden voor mesttransport met terugwerkende kracht sinds 14 maart tot en met 6 april 2020 zijn versoepeld. Concreet betreft dit een verhoging van de dagelijkse rijtijdlimiet van 9 naar 11 uur, een verhoging van de wekelijkse rijtijdlimiet van 56 uur naar 60 uur en een verhoging van de tweewekelijkse totale rijtijdlimiet van 90 naar 96 uur.
Een andere wijziging betreft de wekelijke rustperiode. Op dit moment geldt dat een wekelijkse rustperiode uiterlijk zes dagen na het einde van de laatste wekelijkse rust moet beginnen. Dit wordt nu zeven dagen. De maatregel wordt ingesteld met terugwerkende kracht van 14 maart 2020 tot en met 6 april 2020.

Voor het internationaal transport van mest en alle mogelijke belemmeringen aan grenzen en ons omringende landen verwijzen we je graag naar de website van Transport- en Logistiek Nederland (www.tln.nl) waar steeds een actueel overzicht van de situatie staat. Kijk in de Liveblog: coronavirus. Ook in de ons omringende landen is de voedselketen als cruciaal bestempeld. 

België zit in lockdown. Wat betekent dat voor loonwerk?
We zien nog geen belemmeringen voor het agrarisch loonwerk in de grensregio Nederland-België. In België is agrarisch loonwerk net als in Nederland aangewezen als essentiële dienst.
Agrarisch loonwerk is dus toegestaan mits regels voor social distancing worden aangehouden (afstand van 1,5 meter tussen personen).

Algemene hygiëneregels die ook in Nederland moeten in acht worden genomen: https://www.info-coronavirus.be/nl/. Grenzen zijn nog niet gesloten voor noodzakelijk reizen.

Houd deze site in de gaten: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/belgie/reizen/reisadvies#anker-veiligheidsrisico’s .

Denk aan het Covid-vignet als je snel de grens over wil. Lees hier meer en download het vignet (beschikbaar in vier talen).

Heb je meer vragen over het coronavirus?
Bel dan gerust met de Ondernemerslijn: 033 - 247 49 99  of mail naar [email protected]. Ook horen we het graag als er vragen zijn die nog niet beantwoord zijn. Dit kan ook weer andere ondernemers helpen.