Check corona

Coronachecklist voor een veilig en gezond bedrijf

Datum: 13 januari 2021
Laatst bijgewerkt: 13 januari 2021
Door: Corina van Zoest-Meester
De uitbraak van corona is een nieuwe risico voor bedrijven. Daarom heeft Stigas aan de RI&E een coronachecklist toegevoegd. Als je de vragen online hebt beantwoord, kun je eenvoudig een plan van aanpak opstellen. Deze sluit naadloos aan bij de oplossingen maatregelen uit de arbocatalogus. Daarmee voldoe je ook aan de eisen van de Inspectie SZW.

Ken je alle risico’s binnen jouw bedrijf, inclusief de nieuwe risico's door corona? Ook voor je medewerkers en bezoekers? Met een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) breng je de gezondheids- en veiligheidsrisico’s op het bedrijf eenvoudig in kaart. Veel risico’s kun je met kleine aanpassingen en weinig kosten wegnemen. Zeker in deze tijd kan een RI&E helpen om jouw bedrijf zo veilig en gezond mogelijk te maken. 

Coronachecklist

De uitbraak van corona is een nieuw risico. Daarom heeft Stigas aan de RI&E een coronachecklist toegevoegd. Na het online beantwoorden van de vragen, kun je eenvoudig een plan van aanpak opstellen. In dit plan beschrijf je hoe je de risico’s kunt oplossen. Zo staan de oplossingen en maatregelen die uit de arbocatalogus komen al als een keuzemogelijkheid vermeld in jouw plan van aanpak. Hiermee kun je als bedrijf nagaan of de maatregelen die er zijn tegen de verspreiding van het coronavirus voldoende zijn of dat er nog aanvullende maatregelen wenselijk zijn. Maak je als bedrijf al gebruik van de digitale RI&E van Stigas  dan kun je maatregelen die uit de coronachecklist naar voren komen direct toevoegen aan hun RI&E.

Aangetoond coronaproof
Na het invullen van de checklist en het toevoegen hiervan aan de RI&E, ben je als bedrijf up-to-date. Mogelijk moet je nog wel wat coronamaatregelen treffen en daarover jouw medewerkers voorlichten. Zo maak je met elkaar de stap naar een zo coronaproof mogelijk bedrijf.

Met het invullen van de checklist laat je ook aan de Inspectie SZW zien dat je er alles aan gedaan hebt om het coronavirus niet te verspreiden. De Inspectie SZW verwacht namelijk van bedrijven dat ze in hun RI&E aandacht besteden aan besmettingsgevaar door het coronavirus en controleert daar tijdens inspecties op. De Inspectie SZW geeft aan dat de checklist een goed hulpmiddel is voor bedrijven om hun RI&E uit te werken.


Tot 25 medewerkers zelf doen
Doordat de RI&E voor cumelabedrijven branche-erkend is, mogen bedrijven met minder dan 25 werknemers deze geheel zelf uitvoeren. De digitale RI&E is gratis beschikbaar. Heb je meer dan 25 medewerkers aan het werk dan moet de RI&E door Stigas uitgevoerd of getoetst worden. Heeft jouw bedrijf minder dan 25 medewerkers, dan is het ook altijd zinvol om de RI&E te laten toetsen. Voor het toetsen geldt een gereduceerd tarief vanaf 217,- euro voor cumelabedrijven met Colland afdracht.

Hoe doe ik de RI&E in coronatijd?
Heel simpel. Als je de RI&E wil uitvoeren of actualiseren meld je dan gewoon bij Stigas, per mail [email protected] of telefonisch 085 – 0440700 (optie 1). Voor zover je deze nog niet hebt, ontvang je een inlogcode voor toegang tot de digitale RI&E. Je kunt dan zelf al met de RI&E aan de slag gaan. De Stigas preventie-adviseur bespreekt of een bedrijfsbezoek mogelijk is volgens de coronarichtlijnen van de RIVM en Rijksoverheid. De vragenlijst kan vooraf ook op afstand, met beeldbellen of scherm delen, doorgenomen worden. Daarna is alleen nog een kort bezoek op het bedrijf en eventueel op locatie noodzakelijk.