Cybercrime

Ben jij beveiligd tegen cybercrime?

Datum: 12 oktober 2020
Laatst bijgewerkt: 12 oktober 2020
Door: Marcel Elferink
’s Ochtends wil je je bedrijf opstarten, maar dat lukt niet. De automatische poort gaat niet open en vervolgens ben je binnen en staan alle computers op zwart. Je bedrijf ligt plat: help! Ook in de cumelasector kun je te maken krijgen met een cybercrime aanval. Ben jij goed beveiligd tegen cybercrime?

Ransomware is een veelvoorkomende manier van cybercrime. Bij een Ransomware-aanval versleutelen cybercriminelen je data. Word je getroffen door een aanval, dan heb je geen of beperkt toegang tot je systemen en data. Verzekeraar MS Amlin, een belangrijke samenwerkingspartner van Cumela Verzekeringen, biedt hiervoor sinds kort een Cyberverzekering. “Het is een van de grootste dreigingen en kan elke organisatie treffen” aldus Patricia Langermans, specialist Underwriter Cyber bij MS Amlin.

Schade aan de organisatie
Ondernemers in de cumelasector vragen zich af wat cybercriminelen te zoeken hebben op hun bedrijven. Dit lijkt een logische gedachte, maar dit is toch een verkeerde aanname. Je kunt (ook) als cumelabedrijf te maken krijgen met een losgeldeis, financiële schade hebben door herstelwerkzaamheden, je boekhouding van een aantal jaar kwijt zijn en schade hebben door stilstand van werkzaamheden. Of erger nog een aansprakelijkheidsclaim of reputatieschade omdat vertrouwelijke gegevens op straat liggen.

De makkelijkste weg
Cybercriminelen kiezen voor de makkelijkste weg. “Vergelijk het met inbrekers. Er kan gekozen worden uit een huis met de beste sloten, rolluiken, een waakhond, een alarm, buurtpreventie en camerabeveiliging óf een huis zonder inbraak-werende maatregelen. Dan is de keuze makkelijk gemaakt” aldus Langermans. Cybercriminelen weten dat data belangrijk is voor je bedrijfsvoering en daarom proberen ze deze gegevens te versleutelen en je bedrijf op slot te zetten, zodat ze je kunnen afpersen. In de meeste gevallen gaat het dus niet om de data zelf, maar om de ransom… oftewel: het losgeld dat je hiervoor wilt betalen.

Preventieve maatregelen
Je kunt cybercrime nooit 100% voorkomen, maar je kunt wel preventieve maatregelen nemen om de kans te verkleinen en de impact ervan. Denk hierbij aan de volgende technieken en processen:

  • Firewalls
  • Antivirussoftware
  • Tijdige software-updates
  • Een goed informatiebeveiligingsplan
  • Goede back-up procedure

Maar, met processen en technieken alleen red je het niet. Veel bedrijven worden zonder het in de gaten te hebben het slachtoffer van cybercrime. Bijvoorbeeld door het klikken op een link of het openen van een bijlage in een phishingmail. Een ongeluk zit in een klein hoekje! Beveiligingsbewustzijn is dus van groot belang, want Ransomeware kan grote gevolgen hebben. Informatiebeveiliging gaat dus niet alleen om processen en technologie, maar ook om mensen!

Verzekeringsdekking: MS Amlin Cyberverzekering
Binnen Cumela Verzekeringen werken we samen met verzekeraar MS Amlin. Sinds kort bieden zij een uitgebreide dekking voor financiële cyberschade: de MS Amlin Cyberverzekering. Je bent hiermee verzekerd tegen financiële schade door cybercrime, maar misschien nog wel belangrijker: je kunt 24/7 een beroep doen op de hulptroepen (first response team) van MS Amlin op het moment dat het misgaat in je bedrijf. Wil je meer weten over de verzekeringsoplossing en de kosten hiervan? Neem contact op met Cumela Verzekeringen via 033 247 49 60 of mail [email protected] voor meer informatie.