box voor epr

Afval eikenprocessierups naar Dordrecht of Alkmaar

Datum: 18 juli 2019
Laatst bijgewerkt: 6 maart 2020
Door: Nico Willemsen
Zavin in Dordrecht en HVC in Alkmaar, dat zijn de adressen die de afvalbranche naar buiten bracht waar je afval van de eikenprocessierups veilig kunt afleveren. Bij ARN in Weurt komt in het najaar ruimte beschikbaar. Cumela hoopt dat er spoedig meer adressen volgen.

Zavin Dordrecht - kunststof boxen/containers
In Dordrecht heeft Zavin de verbrandingsinstallatie zo ingericht dat het ook bijvoorbeeld ziekenhuisafval of drugsafval kan verbranden. Dit afval wordt handmatig ingevoerd en daarom is het in Dordrecht alleen mogelijk om het afval van de eikenprocessierups (ERP) in kunststof boxen/vaten aan te leveren. Hierdoor is het een veilige, maar helaas ook relatief dure oplossing. 

HVC Alkmaar - big bags
In Alkmaar is de grijper groot genoeg en kan HVC het proces voldoende veilig organiseren om het afval van de jeukrups in stevige goed afgesloten ‘asbest big bags’ te ontvangen. HVC gaat wel venstertijden afspreken waarbinnen het afval mag worden aangevoerd.

Veiligheidsprotocol volgt maandag 22 juli
Specifieke details over de te volgen veiligheidsvoorschriften bij beide manieren van verpakken, kun je binnenkort lezen in het vernieuwde protocol dat Cumela samen met alle betrokkenen opstelt. We verwachten dat we dit nieuwe protocol maandag 22 juli kunnen presenteren.

Meerkosten doorberekenen aan opdrachtgever
Voor de meeste groenbedrijven die rupsen verwijderen voor gemeenten en andere aanbestedende diensten gaat de UAV gelden. In dat geval kun jij je beroepen op hoofdstuk III § 5 (verplichtingen opdrachtgever), lid 6: "Indien wettelijke voorschriften of beschikkingen van overheidswege hogere eisen aan het werk stellen dan in de overeenkomst is bepaald, zullen wijzigingen van het werk, welke nodig zijn om aan die eisen te voldoen, worden verrekend als meerwerk." Breng de opdrachtgever hier wel op tijd van op de hoogte.

Meer informatie
Mocht je aanvullende vragen of opmerkingen hebben over het afvoeren van afval van de eikenprocessierups dan kun je contact opnemen met de Ondernemerslijn van Cumela via e-mail [email protected] of bel 033 247 49 99.