geld

Aanvragen verlenging bijzonder uitstel van betaling belastingen

Datum: 23 juni 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Heb je in maart bijzonder uitstel van betaling gevraagd vanwege de coronacrisis? Dan loopt dat uitstel binnenkort af. De belastingdienst verwacht dat 29 juni 2020 een online formulier beschikbaar is waarmee je verlenging van het uitstel kunt aanvragen.

Dit formulier kun je ook gebruiken wanneer jouw uitstel vóór 29 juni 2020 afloopt. Tot die tijd kun je uiteraard ook schriftelijk dit uitstel aanvragen.

Uitstel van betaling
Vanaf 16 maart kon je als ondernemer bijzonder uitstel van betaling vragen voor verschillende belastingen als jouw bedrijf door de coronacrisis in betalingsproblemen was gekomen. Als je dat deed, kreeg je automatisch drie maanden uitstel.

Verlengen van uitstel aanvragen
Loopt voor jou het bijzonder uitstel van drie maanden binnenkort af? En heb je langer uitstel nodig? Dan kun je een verzoek doen om verlenging van het bijzonder uitstel van betaling. De belastingdienst werkt aan een online formulier waarmee je dat kunt doen. Zij verwachten dat dit formulier vanaf 29 juni 2020 beschikbaar zal zijn. Wanneer zij (nog) geen verlengingsverzoek voor bijzonder uitstel ontvangen, sturen zij jou tijdig een brief om aan te kondigen dat dit uitstel vervalt.

Extra informatie
Vroeg je het bijzonder uitstel voor drie maanden voor een bedrag vanaf € 20.000? Dan heeft de belastingdienst extra informatie van jou nodig. Ook deze informatie kun je straks via het nieuwe online formulier meesturen. Op Bijzonder uitstel van betaling vanwege coronacrisis lees je hier meer over.

Terugbetalingsmogelijkheden en maatwerk per sector
Er wordt ook gewerkt aan een plan van aanpak voor de betaling van de belastingschulden. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft aangegeven dat het kabinet op zoek gaat naar een goede oplossing zodat ondernemers niet in de problemen komen als ze de schulden moeten gaan afdragen. Er komt een plan van aanpak waarbij het kabinet kijkt naar gespreide terugbetalingsmogelijkheden en maatwerk per sector. Er zijn drie criteria waaraan de afspraken voor de betaling van de belastingschulden moeten voldoen:

  1. Voor de ondernemer moet het realistisch zijn dat hij de schuld kan aflossen binnen de gestelde termijn.
  2. De afspraken moeten zoveel mogelijk aansluiten bij de situaties waarin branches zich bevinden.
  3. De terugbetaling van de belastingschulden moet voor de Belastingdienst praktisch uitvoerbaar zijn.

We verwachten in deze zomer meer informatie hierover te ontvangen.