gps-diefstallen

Aanhoudingen GPS-diefstallen

Datum: 17 januari 2020
Laatst bijgewerkt: 23 maart 2020
Door: Herma van den Pol
"Dankzij samenwerking rondom de GPS-diefstallen kreeg de politie zicht op dadergroepen en konden er aanhoudingen plaatsvinden" zegt Anton Jansen, voorzitter van het Platform Veilig Ondernemen tijdens een interview met Grondig. Goed nieuws en het bewijs dat alle inspanningen rondom de GPS-diefstallen vruchten afwerpen.

Het is alweer een tijdje een stuk rustiger rondom de GPS-diefstallen, maar dat betekent niet dat er geen diefstallen meer plaats gaan vinden. Juist door de samenwerking op dit gebied kwam er meer zicht op het probleem. "We weten nu echter ook dat er meer dadergroepen zijn", zegt Jansen. Hoewel er de afgelopen periode ook aanhoudingen zijn gedaan is dat geen garantie dat de dieven afgeschrikt zijn. 

"Het integraal samenwerken heeft ons giga geholpen en dat moeten we dan ook blijven doen. Voordat we dat gingen doen was het niet mogelijk om het hele probleem in kaart te brengen en goede stappen te zetten, maar nu lukt dat wel." Jansen zegt dat loonwerkers kunnen helpen door het serienummer te registreren. "Juist omdat dergelijke systemen vaak in de aftersales gekocht worden en daardoor niet geregistreerd zijn. Nu gebeurt het soms dat we GPS-systemen tegenkomen en vrijwel zeker weten dat ze gestolen zijn, maar dat niet kunnen bewijzen. Door het registreren van het serienummer kunnen we dit voorkomen." Onder meer de app stop heling kan daar goed voor gebruikt worden. 

Miljoenenschade
In 2019 sloegen de GPS-dieven massaal toe. Alleen al tot mei kreeg de sector te maken met een schadepost die inclusief vervolgschade uitkwam boven de miljoen euro. In een poging de dieven te stoppen ging Cumela toen een samenwerking aan met de politie. De komende tijd gaat Cumela meer aandacht besteden aan dit onderwerp, maar ook andere onderwerpen rondom veiligheid en diefstalpreventie. In het geval van de GPS-dieven zegt Jansen dat vooral samenwerken met de buren heel goed werkt. "Maak een buurt-app aan en meld het als je iets verdachts ziet, want dat blijkt nog het meest effectief te zijn", zegt Jansen.   

Lees het complete interview met Anton Jansen in de Vent en Visie in Grondig 1. Deze landt 17 januari of dinsdag 21 januari op de mat. Wil je hem ook ontvangen of heb je hem nog niet ontvangen mail dan naar: [email protected] of laat hier een bericht achter.