Kantoor

Haal jij alles uit je financiële pakket en projectadministratie?

Datum: 27 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 18 juli 2023
Door: Dieuwer Heins
Je kunt je bedrijf op vele manieren sturen op basis van data en cijfers. Technologische ontwikkelingen als een digitale werkbon, dashboardmeters in je boekhoudpakket en een BI-tool bieden daarvoor steeds meer mogelijkheden. Elke onderneming heeft zijn eigen systeem. We dagen ondernemers uit om zich te blijven ontwikkelen en gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn.

“In de praktijk gunnen we ons vaak te weinig tijd om op een efficiënte manier inzicht te krijgen in de cijfers”, vertelt Ad Karelse, adviseur financiën en bedrijfsontwikkeling bij Cumela Advies. “Hierin is nog veel te winnen. Naast inzicht levert het ook nog geld op. Immers, met beter inzicht ben je beter in staat om keuzes te maken die tijd besparen of geld en werkplezier opleveren”.

Voorbeeld grootboekschema

Karelse legt uit dat het inrichten van de financiële administratie en het op orde brengen van de projectadministratie de eerste stap is. “Voor de financiën begint dat bij een goed grootboekschema en juiste verdichtingen. Ook kan het interessant zijn om met kostenplaatsen en kostendragers te werken. Wat je precies wil is maatwerk”.

De adviseurs Financiën & Bedrijfsontwikkeling van Cumela Advies hebben een voorbeeld grootboekschema ontwikkeld dat kan worden gebruikt om samen met jou als ondernemer te bepalen welke inrichting voor jou het beste werkt. Vraag een voorbeeld grootboekschema aan.

Een overzichtelijke kolommenbalans

 “In de praktijk zien we regelmatig een kolommenbalans met een lange lijst van cijfers. Door de die goed in te richten en verdichtingen aan te brengen, krijg je veel beter inzicht op de belangrijkste cijfers”, gaat Karelse verder.

“Bij de inrichting van de kolommenbalans is het handig om zoveel mogelijk te kiezen voor dezelfde inrichting die wordt gebruikt voor de kengetallen uit Cumela Kompas en de kostprijssystematiek van Cumela. Dan heb je niet eenmaal per jaar via Cumela Kompas je kengetallen inzichtelijk, maar het hele jaar door. Ook krijg je zo eenvoudiger een beter inzicht in jouw kostprijs en in de ontwikkeling van omzet en kosten. Ga je hiermee aan de slag dan kost dat bij aanvang best even tijd, maar daarna heb je er jarenlang plezier van.”

De volgende stap

Heb je de eerste stap op orde? Dan is het tijd voor de volgende stap;  het koppelen van onder meer jouw financiële pakket en een eventuele digitale werkbon aan een BI-tool. Deze BI-tool helpt om de door jouw gewenste informatie in digitale overzichten te zetten. Hiermee kun je efficiënter werken en wordt informatie nog beter inzichtelijk.

Vraag een voorbeeld grootboekschema aan

Ben je benieuwd naar het voorbeeld grootboekschema voor een cumelabedrijf of wil je een gesprek om te kijken welke stappen jij nog meer kunt zetten in je bedrijf? Neem hiervoor contact op met de adviseurs van Cumela Advies of stuur een e-mail naar [email protected].