gww, beek, profileren, aanbesteden

Kloppen de gunningscriteria van je opdrachtgever wel?

Datum: 22 september 2020
Laatst bijgewerkt: 22 september 2020
Door: Nico Willemsen
Welke afwegingen laat je meetellen bij het opstellen van de gunningscriteria? Een vraag voor de opdrachtgever, waar je als ondernemer wel degelijk invloed op kunt uitoefenen. Om je daarbij te helpen hebben we hier de Handreiking Gunningscriteria voor jou.

"Soms is gunnen op de laagste prijs het beste idee. Het dekt de hele lading van wat we willen bereiken via de Handreiking Tool Gunnigscriteria", schetst Nico Willemsen, beleidsmedewerker Grondverzet en cultuurtechniek bij Cumela en aangesloten bij de Actieagenda Beter Aanbesteden. "Wij willen eerlijke, haalbare en betaalbare voorwaarden voor onze leden en dit is een middel om dat doel te bereiken. We zien het nu in de praktijk nog te vaak gebeuren dat een helder RAW-bestek toch nog gepaard gaat met randvoorwaarden die iets duur en complex maken."

Wij willen eerlijke, haalbare en betaalbare voorwaarden voor onze leden

"Wij hebben dit in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagement (NEVI) en de brancheorganisaties BNA, MKB-infra en Techniek Nederland ontwikkeld. Daarna is hij ook nog uitvoerig door ondernemers en inkopers getest, zodat we zeker weten dat dit aansluit op de praktijk", zegt Nico. De Handreiking, voorheen de EMVI-tool, bestaat uit een overzichtelijk stappenplan. "Ik wil graag onze ondernemers oproepen de Handreiking op te sturen naar opdrachtgevers en inkoopadviesbureau's, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat dit steeds meer de dagelijkse praktijk wordt."

Handreiking Tenderkosten
Met deze Handreiking worden de punten 16 en 17 uit de Actieagenda Beter Aanbesteden in de praktijk gebracht. De agenda zelf is er gekomen op initiatief van het ministerie van Economische Zaken, maar de uitvoering wordt gedaan door de sector. "Ook de Handreiking Tenderkosten kwam op deze manier tot stand, want gelden er wel randvoorwaarden of vraagt de opdrachtgever iets extra dan mag er best iets tegenover staan", zegt Nico. "Een ondernemer neemt immers al een groot financieel risico door mee te doen en kan daardoor ook beslissen om vanwege die reden niet mee te doen. Om een eerlijke markt te behouden is het daarom wenselijk dat er gewerkt wordt met een vergoeding voor de kosten die gemaakt worden in de tenderfase, zodat kleinere ondernemers een kans krijgen en opdrachtgevers zeker weten dat ze het beste aanbod krijgen."  

Bekijk de Handreiking Tool Gunningscriteria

Bekijk de Handreiking Tenderkostenvergoeding