Rupskraan

Coronavirus: geen directe actie, wel goed om te weten

Datum: 19 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Uit de Kamerbrief waarin de ministers van Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Kamer informeren over het noodpakket banen en economie staan nog een aantal extra maatregelen. Die vragen geen directe actie van de ondernemer, maar zijn wel goed om te weten.

Dit artikel in 1 minuut

  1. WW-premiedifferentiatie 
  2. Schriftelijke arbeidsovereenkomst
  3. Energiebelasting
  4. Automatische stabilisatie
  5. Kinderopvang

1. WW-premiedifferentiatie 
Sinds 1 januari betalen werkgevers, als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), een lage WW-premie voor schriftelijk aangegane arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd met een vaste urenomvang en een hoge WW-premie voor arbeidsovereenkomsten bepaalde tijd. In die regeling is ook opgenomen dat werkgevers met terugwerkende kracht de hoge WW-premie moeten afdragen voor vaste werknemers die in een kalenderjaar meer dan 30% hebben overgewerkt. Deze bepaling kan nu tot onbedoelde effecten leiden in sectoren waar door het coronavirus veel extra overwerk nodig is (bijvoorbeeld de zorg). De Stichting van de Arbeid heeft verzocht deze regeling aan te passen. Het kabinet is daartoe bereid en zal een aanpassing voorbereiden om deze onbedoelde effecten weg te nemen. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zal deze aanpassing, die voor kalenderjaar 2020 zal gelden, zo spoedig mogelijk uitwerken. 

2. Schriftelijke arbeidsovereenkomst
Op 9 december jl. (Kamerstuk 35 074 nr. 73) heeft de minister van SZW aan de Kamer gemeld dat werkgevers tot 1 april 2020 de tijd kregen om een vaste arbeidsovereenkomst op schrift te stellen, om te voldoen aan de voorwaarden voor de lage WW-premie. Omdat het de komende weken niet voor alle werkgevers praktisch mogelijk zal zijn om aan die voorwaarde te voldoen, wordt deze periode verlengd tot 1 juli. Het coulanceregime, zoals beschreven in de brief van december en geldig voor werknemers die uiterlijk 31 december 2019 voor onbepaalde tijd in dienst waren, zal dus gelden tot en met 30 juni 2020.

3. Energiebelasting
Het kabinet wil de heffing van de energiebelasting en/of de heffing van Opslag Duurzame Energie (ODE) voor bedrijven in de tweede, derde en vierde belastingschijf tijdelijk uitstellen. Het kabinet onderzoekt hoe dit kan worden vormgegeven. Daarbij is het met name van belang dat het uitstel van betaling voor de belastingplichtige energieleveranciers daadwerkelijk ook leidt tot meer liquiditeit voor de afnemers van elektriciteit en aardgas, zoals in de sierteelt. Het kabinet gaat hierover in gesprek met de energieleveranciers. 

4. Lastenverlichting gaat door
De staatsschuld is de afgelopen jaren gedaald, maar kan nu ook snel weer stijgen. Hier treedt nu de zogeheten 'Automatische stabilisatie' in werking. Dat betekent dat het kabinet in dat geval niet gaat bezuinigen of de lasten gaat verhogen. De eerder afgesproken lastenverlichting voor huishoudens gaat dus door, en dat geldt ook voor afgesproken maatschappelijke investeringen. 

5. Kinderopvang
Voor kinderen van ouders met cruciale beroepen die Nederland draaiende houden tijdens de uitbraak van het coronavirus, zoals de zorg, politie, openbaar vervoer, brandweer, onderwijs en kinderopvang, is er wel opvang in het primair onderwijs en in de kinderopvang, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten voor ouders.

Van de kinderopvang wordt in deze tijden een extra inspanning gevraagd, namelijk om opvang te blijven bieden waar echt noodzakelijk en om die opvang uit te breiden (soms zelfs 24/7) waar nodig. Aan ouders die normaliter kinderopvang gebruiken vragen wij daarom de gehele factuur aan de kinderopvang te blijven voldoen zoals gewoonlijk, ook als zij op dit moment niet van opvang gebruik kunnen maken. De kinderopvangsector blijft daarmee in staat goede opvang te verzorgen. Voor ouders betekent het doorbetalen dat het recht op kinderopvangtoeslag blijft bestaan en dat de plek in de kinderopvang wanneer deze weer regulier open gaat behouden blijft. Een deel van de factuur heeft betrekking op de eigen bijdrage die ouders betalen. De inzet van het kabinet is om deze kosten zoveel mogelijk te compenseren en de Kamer wordt hierover zo snel mogelijk geïnformeerd.

Heb je vragen over bovenstaande? Bel dan gerust met de Ondernemerslijn: 033 - 247 49 99  of mail naar [email protected]