avitec, willem-alexander, solarfields

Avitec in gesprek met koning dankzij Zonnepark

Datum: 28 mei 2021
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2021
Door: Herma van den Pol
Avitec werkte mee aan de bouw van Zonnepark Vloeivelden Hollandia en dat leverde ze een gesprek op met koning Willem-Alexander. Een heel bijzonder moment op een bijzonder project. Het project kon mede een succes worden door er vanaf het begin de omgeving bij te betrekken.

Koning Willem-Alexander opende 21 mei het, voorlopig, grootste Zonnepark van Nederland. Avitec was een van de partijen die betrokken was bij de bouw van het park. Het parkt valt vooral op omdat er geen enkele bezwaar vanuit de omgeving werd aangetekend tegen het park. 

ben timmermans

Ben Timmermans, bedrijfsleider bij Avitec, was bij de opening aanwezig en vertelde daar hoe ze de omgeving bij dit project betrokken hebben. "We zijn al voor het aanvragen van een vergunning met de omgeving de dialoog aangegaan. Daarna volgen informatieavonden, hebben we de bewoners uitgenodigd en hen laten meepraten over de bouwstenen ten aanzien van de landschappelijke inpassing en de participatie."  

Samen met Solarfields begon Avitec in 2017 met de ontwikkeling van het park. De 300.000 panelen vormen voor nu het grootste Zonnepark van Nederland en zorgen samen voor een besparing van 45.000 ton CO2 per jaar. De initiatiefnemers, waaronder ook Avebe, wilden zeker zijn van voldoende draagvlak om vervolgens te kunnen starten met de aanvraag van vergunningen en het bestemmingsplan. Het gecreĆ«erde draagvlak in de initiatieffase heeft uiteindelijk geleid tot nul zienswijzen in het vergunningen- en bestemmingsplanproces.

avitec, willem-alexander, solarfields.

Om dit project te realiseren werd gebruik gemaakt van de voormalige vloeivelden van zetmeelproducent Avebe. Een gebied wat gebruikt wordt als bufferbassin voor de waterzuiversinginstallatie van aardappelzetmeelfabriek in Gasselternijveen. De dijk die de panelen aan het zicht onttrekt werd aangelegd met behulp van grond die meekomt met de aardappelen die de fabriek verwerkt. Om het plaatje gekeken wordt er door Hanzehogeschool in Groningen ook nog eens onderzoek gedaan naar energieopslag, waarbij met behulp van water getracht wordt stroom voor de nachtelijke uren op te slaan.