Samen werken in een eerlijke mestketen

11 april 2019
Onze samenleving rekent op gezonde voeding, geproduceerd op een duurzame manier waarbij rekening wordt gehouden met mens, dier en omgeving. De hoogste tijd om te zorgen voor een eerlijke mestketen en een goed verhaal! De eerste stap is de gedragscode KeurMest. Inmiddels hebben 226 ondernemers deze gedragscode getekend, zo’n 60% van de deelnemers is cumela-ondernemer.

Ondertekenaars van KeurMest verklaren dat zij naar eer en geweten zorgvuldig en volgens de regels met mest omgaan. Met KeurMest willen we toewerken naar een mestsector waarin iedereen betrouwbaar werkt en van de ander verlangt dat die dat ook doet. Natuurlijk zijn de schakels in de mestketen al aan wetten en regels gebonden. Met KeurMest willen we toewerken naar een situatie waarbij afnemers en leveranciers van elkaar eisen dat ze aan die wetten en voorschriften voldoen.

Waarom KeurMest ondertekenen?
Arjan Breure, bestuurslid CUMELA Nederland afdeling Zuid-Holland en eigenaar van Loonbedrijf Breure te Klaaswaal, vertelt u in onderstaande video waarom hij KeurMest heeft ondertekent. Onderschrijf ook het belang van een eerlijke mestketen en meld u nu aan!

Meld u aan!
Hebt u zich nog niet aangemeld, volg dan het stappenplan:

  • Houd uw inlogmiddelen voor eHerkenning en voor een betaling met iDeal bij de hand.
  • Klik op www.keurmest.nl in het groene vlak op ‘Inloggen en ondertekenen met eHerkenning’.
  • Geef aan dat u akkoord bent met de voorwaarden van KeurMest.
  • Betaal via iDeal eenmalig de kosten voor het registeren à € 2,50 (exclusief btw).
  • Na registratie en betaling kunt u de factuur en ook de banners voor uw eigen website of social media downloaden.

Certificering
In die toekomst willen we dat alle schakels in de mestketen zich onafhankelijk laten toetsen: we willen naar certificering. We gaan niet meer af op iemands blauwe ogen. De eerste stap naar een mestcertificeringssysteem is de ondertekening van een verklaring van goed gedrag waarmee ondernemers zelf kunnen aangeven dat ze volgens de regels en de wet handelen en dat ze dat ook van de partners in de keten verwachten.

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Neem contact op met de ondernemerslijn via tel: 033 - 247 49 99 of per e-mail ondernemerslijn@cumela.nl.

Bent u al deelnemer van Keurmest?

Auteur: Hans Verkerk