Hoe wordt mijn bedrijf een erkend leerbedrijf?

21 augustus 2019
Erkende leerbedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap, maar hoe wordt een bedrijf een erkend leerbedrijf? Hier leest u daar alles over. "De combinatie van de basis die op school wordt gelegd en het daadwerkelijk uitvoeren van het werk in de praktijk; dat maakt dat je kunt groeien tot een vakbekwaam medewerker."

De Wet educatie beroepsonderwijs verplicht mbo-studenten het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Erkende leerbedrijven – zowel bedrijven als zzp'ers – zijn een schoolvoorbeeld voor de branche. Door studenten te helpen opleiden leveren zij een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap.

Leerbedrijf worden
Als u als bedrijf een erkend leerbedrijf wilt worden omdat u een mbo-student gaat begeleiden moet u eerst een erkenning aanvragen. U kunt een erkenning aanvragen via:  https://www.s-bb.nl/bedrijven/erkenning/leerbedrijf-worden
 
Voordat de echte erkenningsaanvraag start, doorloopt u eerst een korte vragenlijst. Daardoor ziet u, wat er nodig is om uw aanvraag tot een succes te maken. Vervolgens begint de echte aanvraag. Een adviseur praktijkleren van SBB neemt daarna binnen tien werkdagen contact met u op, om de aanvraag te bespreken.
 
Voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs
Ook als u een leerling met een beperking uit het voortgezet speciaal onderwijs of het praktijkonderwijs wilt gaan begeleiden of een vmbo-leerling in een leerwerktraject, is een erkenning noodzakelijk.

Weet u niet zeker of uw bedrijf al erkend is? Of weet wie u niet wie voor uw bedrijf het contactpersoon is? Ga dan naar de zoekpagina van het SBB en zoek op uw bedrijfsnaam.

Als uw bedrijf al een erkend leerbedrijf is kunt u inloggen op MijnSBB en de gegevens inzien of wijzigen.

"Een vak leren kun je niet alleen in de schoolbanken. De combinatie van de basis die op school wordt gelegd en het daadwerkelijk uitvoeren van het werk in de praktijk; dat maakt dat je kunt groeien tot een vakbekwaam medewerker."

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Neem contact op met de Ondernemerslijn via tel: 033 - 247 49 99 per e-mail ondernemerslijn@cumela.nl.

Auteur: Dick Klop en Marije van Beurden