De cumelasector bezorgt plattelandsbewoners werk

21 september 2011
De cumelasector is van groot belang op het platteland in Nederland. In veel gemeenten, vooral in het oosten van het land, is de sector één van de belangrijkste werkgevers voor de plattelandsbewoners. Dit blijkt uit onderzoek dat door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is uitgevoerd in opdracht van CUMELA Nederland.

In Nederland werken 33.000 personen in de cumelasector. Zeventig procent daarvan (ruim 22.000 mensen) woont op het platteland en dat is heel veel. Ter vergelijking: Nederland telt ruim zeven miljoen werknemers en daarvan woont maar 36 procent op het platteland. Alleen echte plattelandssectoren als bijvoorbeeld het fokken en houden van dieren (melkvee, varkens, schapen), akker- en/of tuinbouw en groothandel in landbouwmachines hebben een hoger percentage werknemers op het platteland. In absolute aantallen is de cumelasector met 22.000 werknemers die op het platteland wonen wel duidelijk groter dan deze andere, relatief kleine sectoren.

In zeven gemeenten staat de cumelasector in de top-tien van belangrijkste werkgevers op het platteland: Winterswijk, Leidschendam-Voorburg, Oldebroek, Gemert-Bakel, Noordoostpolder, Veghel en Haaksbergen. De genoemde gemeenten zijn erg verschillend. Zo zijn er gemeenten die geheel uit platteland bestaan en er zijn gemeenten met maar een klein plattelandsdeel. De grootte van het plattelandsdeel van een gemeente is van belang omdat we alleen kijken naar de rol van de cumelasector voor het platteland. Oldebroek heeft bijvoorbeeld geen stedelijk gebied, dus de gehele gemeente wordt tot het platteland gerekend. Alle werknemers van de cumelasector die in Oldebroek wonen, tellen mee. Deze gemeente heeft de meeste werknemers vergeleken met de andere genoemde gemeenten (260 werknemers). Dit in tegenstelling tot Leidschendam-Voorburg met maar 40 werknemers in de cumelasector. Van deze gemeente behoort echter maar een klein deel tot het platteland (Stompwijk). Relatief gezien werken er daarom toch veel plattelandsbewoners in de cumelasector. 

In de bijlagen vindt u het rapport en de rapportage van aanvullende analyses.

Auteur: Hans Verkerk