Opvolging in het familiebedrijf

Over bedrijfscontinuïteit en familiebanden 

Het opvolgingsproces in een familiebedrijf begint - als het goed is - tijdig en duurt een aantal jaren. Bij een succesvol opvolgingsproces wordt de bedrijfscontinuïteit gegarandeerd en blijven de familiebanden intact. Een onzorgvuldig opvolgingsproces vergroot het risico op zakelijk slechter presteren of ruzie in de familie. Tijdig en zorgvuldig opvolging regelen vergroot de kans dat bedrijf en familie toekomstbestendig kunnen doorgaan.

Inhoud

Het programma “Opvolging in het familiebedrijf” snijdt de onderwerpen aan die te maken hebben met een bedrijfsopvolging. Na vijf masterclasses kunnen de deelnemers met voldoende bagage ‘het gesprek aan de keukentafel’ beter voeren en beter beslagen het roer van het familiebedrijf overnemen. 

Voor wie
Opvolgers die op enige termijn het familiebedrijf willen gaan leiden en non-familieleden die een managementfunctie bekleden in het familiebedrijf.

In vijf dagdelen besteden we aandacht aan:

 • Dagdeel 1: Strategie, “Hoe maakt u het familiebedrijf ‘generatieproof’?”
  Op basis van een actueel strategisch model zal na een korte theoretische onderbouwing door de deelnemers aan de slag worden gegaan met strategie binnen het eigen bedrijf. Na de individuele uitwerking zal onderling overleg en uitwisseling tussen de deelnemers plaatsvinden, om ook van elkaar te leren.
 • Dagdeel 2: Leiderschap en management, “Situationeel en inspirationeel leiderschap ten opzichte van de pater familias”
  Centraal staan situationeel en inspirerend leiderschap.
  Na enige theorie zal in een aantal rondes praktische ervaring worden opgedaan met deze vormen van leiderschap. Het dagdeel zal worden afgerond d.m.v. intervisie.
   
 • Dagdeel 3: Communicatie, “Een functioneringsgesprek, met je vader”
  Het betreft een dagdeel waarbij de praktijk het uitgangspunt is. Hoe communiceer je professioneel binnen de familie over zaken en privé? Onder deskundige begeleiding wordt gewerkt aan de optimalisering van communicatie.
 • Dagdeel 4: Opvolging en overdracht, “Een warme overdracht, of een kille aandelentransactie?” 
  Dit dagdeel zal de praktische aspecten van de opvolging en overdracht betreffen. De centrale vraag is niet “Hoe doet u het fiscaaltechnisch en juridisch optimaal”, maar richt zich op de vragen daaraan voorafgaand. Stel u wilt stoppen met uw bedrijf, wat gaat dat allemaal betekenen voor u, uw familie maar ook voor de continuïteit van uw bedrijf? Wie zou u er bij betrekken? Wat wilt u wel en niet?
 • Dagdeel 5:  Coaching en intervisie, “Leren van de diverse families”
  Tijdens deze laatste bijeenkomst zal iedere deelnemer een presentatie houden op basis van hetgeen in de vier voorafgaande bijeenkomsten aan de orde is geweest. Wat betekent dit morgen voor mij en mijn bedrijf?

  NB. Indien organisatorisch niet anders mogelijk, kan er van de volgorde afgeweken worden.

 

Details

Doelgroep: 
bedrijfsopvolgers
Voorkennis: MBO werk- en denkniveau
Bijzonderheden: 

De masterclass wordt verzorgd door het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim. De masterclass wordt aangeboden aan leden van TLN en CUMELA Nederland. 

De cursus staat gepland voor het najaar van 2018.

Locatie en data

PlaatsBegindatumDuurPrijs
open inschrijving0 dag
open inschrijving5 dagen€ 975,00