Basis training kettingzagen

Motorkettingzaag - basis en vaardigheden

Werken met de kettingzaag kent een behoorlijk aantal risico’s. Bewust en veilig omgaan met de machine is daarom essentieel voor jou en je omgeving. Cumela O&T brengt je graag in contact met verschillende opleiders die jou de beste training kan geven. Zo ga je veilig op pad!

Er zijn een aantal trainingen waarin je veilig en verantwoord leert werken met de kettingzaag. Maar welke training is voor jou geschikt? Er zijn verschillende niveaus en certificaten waarmee je jouw vaardigheden aan kan tonen. Cumela Opleiding & Training werkt met verschillende aanbieders. We brengen je graag met hen in contact, zodat jij de training kan volgen die je nodig hebt. 

Na het volgen van een training ontvang je een certificaat waarmee je aantoont dat je scholing hebt gevolgd, conform de Arbo-eisen.

Sommige opdrachtgevers vragen specifiek om het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC). Het NKC is bij een aantal opleiders optioneel, je ontvangt het dus niet altijd standaard na het volgen van een training. Als je een NKC-certificaat nodig hebt, moet je dit twee weken voorafgaand aan de training doorgeven. Het is bij een aantal opleiders een extra examendag. Je kan er ook voor kiezen om alleen het NKC-examen te doen, het gaat er niet om waar je het hebt geleerd, als je maar kan laten zien welk niveau NKC je aankunt.

Het NKC kent vijf niveaus;
NKC 1 – Korten van liggend hout
NKC 2 – Afzetten van kleine bomen en struiken
NKC 3 – Vellen zonder hulpmiddelen tot diameter 30 cm
NKC 4 – Lichte velling
NKC 5 – Zware velling

Een NKC certificaat heeft een geldigheid van drie tot vijf jaar. NKC zelf gaat uit van vijf jaar. De VBNE-organisaties houden een hercertificering aan van drie jaar. Daarna moet iedereen weer een praktijkexamen doen om te laten zien dat de kennis en kunde nog steeds up-to-date is.

Als je in andere Europese landen wil gaan zagen, heb je het Europese certificaat (ECC) nodig. Het ECC-certificaat is onbeperkt geldig, maar het advies vanuit de Arbowet is om elke vijf jaar een opfriscursus te volgen. 

Heb je zelf een groep voor een training, vraag dan naar de mogelijkheden voor een incompanytraining.

Toetsing

Praktijkbeoordeling