Pak je rust! Meer bezoekers dan ooit op Inspiratiedagen 2020

15 januari 2020
Het thema was Pak je Rust, maar dat viel nog niet mee voor de deelnemers van de Cumela Inspiratiedagen 2020. Het programma zat vol met inspirerende workshops, bezoeken, discussies, netwerkmomenten en borrelgelegenheden. Een record aantal bezoekers kwam op 8 en 9 januari naar Abdij Rolduc in Kerkrade. Een prachtige locatie in het Limburgse heuvellandschap, helemaal passend bij het thema.
De deelnemers waren onder de indruk van de locatie. De hoge zalen, verstilde gangen en authentieke sfeer maakten dat je tot rust kwam. Er was veel lof voor de excursie door de abdij en de abdijkerk én de gidsen die ons rondleidden. Een traditie hebben we dit jaar in ieder geval herhaald: er waren opnieuw meer deelnemers dan voorgaande jaren! 

Dag 1: Bedrijfsbezoeken
Na een goede start van de dag met koffie, Limburgse vlaai en een welkomstwoord door voorzitter Wim van Mourik begon het dagprogramma. De ruim zeventig aanwezige jongeren volgden een apart programma. Zij vertrokken naar cumelabedrijf Cerfontaine BV in Berg en Terblijt voor een bedrijfsbezoek en pakten daarna ‘snoeihard’ hun rust tijdens het grotbiken in de Sibbegroeve. 

De andere 250 bezoekers gingen naar Gulpen, waar ze de Gulpener Bierbrouwerij bezochten. De brouwerij bestaat 194 jaar en is één van de weinige onafhankelijke bierbrouwerijen in Nederland. Het is een bedrijf met een prachtige visie, ze zijn honderd procent zelfvoorzienend qua brouwgerst, werken uitsluitend met lokale producten en produceren 110.000 hectoliter bier per jaar. Een mooi voorbeeld hoe je je als lokale ondernemer kunt onderscheiden in een zeer concurrerende (bier)markt.

Het tweede onderdeel voor deze groep was het mini-seminar ‘Groei(en) in het familiebedrijf’. Dit seminar werd gegeven door Anita van Gils en Erwin Janssen. De presentatie vormde een mooi samenspel tussen de theoretische kennis en modellen van Anita en de praktische toepassing van Erwin in zijn grote, hard groeiende familiebedrijf. Bekijk de ‘Lessen voor familiebedrijven’ in de Grondig die vrijdag verschijnt!

Dag 2: Workshops en lezingen
De tweede dag begon voor een aantal leden heel ontspannen met een yoga-lesje ‘Altijd en overal relaxt’ met oefeningen die iedereen overal kan doen. Daarna vervolgden we het programma met twee rondes inspirerende workshops: Rust in leiderschap, Spoedcursus geluk, Gelukkig met pensioen, Gek op stress, Orde in de ruimte en Alleen rust kan je redden. Klik hier voor een korte samenvatting van de workshops.  
 
De dag werd afgesloten met het adembenemende verhaal van Joseph Oubelkas, die bijna vijf jaar onterecht vastzat in een Marokkaanse gevangenis. Met passie, enthousiasme en humor vertelde hij over deze levensveranderende ervaring en hoe hij van ‘lijden naar leiden’ is gegaan. Want, hoe motiveer je jezelf als de wereld om je heen in elkaar valt? Wie ben je en waar sta je voor? Hoe blijf je in je eigen waarden geloven als je dagelijks wordt bedreigd? Een spreker van formaat met een verhaal en een boodschap waar iedereen zijn of haar voordeel mee kon behalen. 

Bedankt voor je komst!
We kijken terug op twee geslaagde Inspiratiedagen, waarin rust en communicatie centraal stonden. Communicatie met andere ondernemers, even los van het bedrijf en leren van mensen die anders tegen dingen aankijken. Dat is wat de aanwezige leden bindt en waarvoor ze soms verre reizen maken. Bedankt, want het had niet zonder je gekund! Op naar weer twee waardevolle Inspiratiedagen volgend jaar. 
 
Meer over de Inspiratiedagen:
 
 
Auteur: Ilse Klaarenbeek