Jongerendagen: Alleen rust kan je redden

28 november 2019
Kapitein Dave Botermans ging in dienst van de Nederlandse Landmacht vijf keer op missie in Mali, Bosnië en in de anti-piraterij. In zijn workshop legt hij uit hoe je rustig blijft als blijkt dat je in een mijnenveld hebt gestaan. Hoe houd je je focus in vijandelijk gebied als er ogenschijnlijk 'niets' gebeurt. Wat kan je doen als het ergste bewaarheid wordt? Volg de workshop 'Alleen rust kan je redden'.

Kapitein Botermans neemt ons mee in zijn dagelijkse werkzaamheden op vijf afzonderlijke missies in Mali, Bosnië en Anti Piraterij missies op de koopvaardijvloot. Hij legt uit wat er door je heen gaat en hoe je rustig blijft als je er achter komt dat je in een mijnenveld hebt gestaan. Hoe bereid je je voor op momenten waar je jaren voor getraind hebt. Hoe houd je je focus in vijandelijk gebied als er schijnbaar “niets” gebeurt. Wat kan je doen als het ergste waarheid wordt? Wat kan je dan betekenen voor je zelf en je kameraden. Kan alleen rust je redden?

Bij militaire missies stuurt het Nederlandse leger militairen de hele wereld over naar oorlogsgebieden om de vrede te herstellen, bewaken of (de escalatie van) een conflict te voorkomen. Deze militaire missies worden door de de Verenigde Naties (VN) gemandateerd en onder de VN-vlag uitgevoerd. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) en de Europese Unie (EU) voeren ook zelfstandig missies uit, in de regel ook met VN-mandaat.

Bosnische burgeroorlog
In december 1995 maakte het Verdrag van Dayton een einde aan de verschrikkelijke Bosnische burgeroorlog. Dat een missie in een door oorlog verscheurd land in alle opzichten gevaarlijk is dan een baan in het burgerleven mag duidelijk zijn. 

De Nederlandse krijgsmacht is al meer dan twee decennia betrokken bij complexe vredesmissies in het voormalig Joegoslavië. Dit is veruit de grootste missie als je het aantal uitgezonden militairen (ruim 30.000 manschappen) in ogenschouw neemt.

Cumela-Jongerendagen
De dagen vinden plaats in het prachtige 
Hotel Abdij Rolduc. Op de eerste dag brengen we bezoeken aan cumelabedrijf Cerfontaine BV. Op de tweede dag vinden er diverse workshops plaats. Juist in rust is er ruimte voor de meest briljante ideeën, die je hopelijk mede via de Jongerendagen worden aangereikt. 

Bekijk ook de andere verhalen over de Jongerendagen:

Auteur: Gerwin Otten