PFAS legt steeds meer werken stil

5 september 2019
Op steeds meer plaatsen komen als gevolg van het handelingskader PFAS werken stil te liggen of worden ze ernstig vertraagd. "Een miljoenenstrop voor de veelal lokale familiebedrijven", zo omschrijft Gerben Zijlstra, beleidsmedewerker bodem bij CUMELA Nederland het. Tegenover BNR laat hij dan ook weten dat de urgentie steeds groter wordt om een oplossing te vinden. Samen met de Vereniging van Waterbouwers werd daarom ook al een brandbrief naar de staatssecretaris Stientje van Veldhoven gestuurd.

Steeds meer baggerwerkzaamheden vallen stil. De oorzaak daarvan is het Handelingsperspectief voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie. Het was reden voor de Vereniging van Waterbouwers om middels een brief aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door dit kader. In de brief wordt duidelijk dat zelfs de waterschappen, die in eerste instantie nog dachten dat ze goed uit de voeten konden met het kader, nu ook tegen problemen aanlopen. Naast CUMELA Nederland werd de brief ook gesteund door Bouwend Nederland en Cascade. 

Impact handelingskader
Door het aflopen van de bouwvak kan ook een steeds beter beeld gevormd worden van de impact van het handelingskader. Eerder riep Cumela de leden al op om resultaten van analyses in te leveren om zo meer inzicht te krijgen in de situatie. Die oproep blijft van kracht, waarbij Zijlstra aangeeft dat leden ook bij de ondernemerslijn terecht kunnen om vertragingen of stilgevallen werken te melden. Deze week stelde hij bij BNR dat de urgentie steeds meer begint te spelen. Grofweg schat hij dat de omvang al enkele miljoenen omvat. Het complete interview kan hieronder geluisterd worden.    

Vragen?
Heeft u nog vragen dan kunt u daarvoor terecht bij de CUMELA-ondernemerslijn via 033- 247 49 99 of door een e-mail te sturen naar ondernemerslijn@cumela.nl

Zie ook:

 

Gerben Zijlstra: "Miljoenenschade dreigt door PFOS"

Auteur: Herma van den Pol