CUMELA Nederland ondertekent nieuwe CROW richtlijn 500

2 november 2016
‘Het terugdringen van graafschades kun je alleen doen als alle neuzen dezelfde kant opstaan. Ik ben echt blij met deze nieuwe richtlijn’ aldus Wim van Mourik, voorzitter CUMELA Nederland. Hij zette namens Cumela, een van de vertegenwoordigers vanuit de graafsector, zijn handtekening onder de nieuwe richtlijn. Met deze ondertekening geven we aan dat we de nieuwe richtlijn dragen en verder uitdragen.
Onderschrijving CROW 500

Van Mourik: ‘Eindelijk wordt onderkend dat het voorkomen van graafschade een verantwoordelijkheid is van de hele keten. Het gaat er niet om hoe we dat doen, maar dat we ons verantwoordelijk gedragen en er naar handelen. Van initiatief- tot gebruiksfase. Aan de voorkant van een bouwproces moet het gebeuren. Niet langer maar over de schuttinggooien, zo van:  grondroerder of nog erger feitelijk graver red je er maar mee.’

De nieuwe richtlijn geeft aan de handhavers handvaten om niet alleen de grondroerders aan te spreken op hun handelen, maar nu ook de hoofdaannemers, de opdrachtgevers en zelfs de initiatiefnemers. “Samen met het nieuwe digitale KLIC-Win informatiesysteem dat er aan komt kunnen we als we ons als hele sector gaan gedragen zoals nu beschreven een werkelijke slag maken in de schadereductie” volgens van Mourik. “Goed voor onze beurs, maar levert het bovenal op veiliger werken en minder maatschappelijke overlast”.  

Auteur: Jan van der Leij