Cumela: "deel alles rond PFAS met ons"

16 augustus 2019
CUMELA Nederland roept ondernemers op de eerste analyseresultaten van grondonderzoek op de stofgroep PFAS te delen via de Ondernemerslijn: ondernemerslijn@cumela.nl. Ook andere informatie is welkom die ze rondom dit onderwerp ontvangen van partijen waarmee ze te maken hebben, zoals brieven van grondbanken. Alle informatie die binnenkomt draagt bij aan het vinden van een oplossing voor de problemen die door PFAS en in het verlengde het tijdelijk handelingskader veroorzaakt worden.

Het aflopen van de zomervakantie betekent dat langzaam de werkzaamheden weer op gang te komen. Als gevolg daarvan wordt het ook steeds duidelijker wat de gevolgen zijn van het tijdelijk handelingskader rondom PFAS, wat op 8 juli naar buiten kwam. Het doel ervan was ervoor zorgen dat baggerwerkzaamheden en andere werkzaamheden die door de stofgroep PFAS stil waren komen te liggen weer op gang brengen. In de praktijk heeft het echter juist voor meer onduidelijkheid gezorgd. 

Onzerheid 
Voorbeelden van de zaken die twijfel opleveren: Is het handelingskader een invulling van de zorgplicht of regelgeving? Wanneer is grond nu verdacht? Door die onduidelijkheid wordt op veel plaatsen gekozen voor een aanpak die het minste risico met zich meebrengt en daardoor zijn nog meer werkzaamheden tot stilstand gekomen. 

CUMELA Nederland maakt zich sterk om snel opheldering te krijgen rondom de onduidelijkheden die het tijdelijke handelingskader veroorzaakt heeft. Ook moet er een werkbare oplossing komen. Als gevolg van de zomervakantie is daar echter meer tijd voor nodig.

Grote risico’s
Wel waarschuwt de brancheorganisatie voor grote financiële risico’s voor ondernemers. Neemt een cumelaondernemer bijvoorbeeld nu een werk aan waarbij de vrijkomende grond op basis van een grondonderzoek uitgevoerd voor 8 juli 2019 voldoet aan de Achtergrondwaarde, maar kan deze grond niet toegepast of verwerkt worden voor 1 oktober 2019? Dan zal deze partij nader onderzocht moeten worden op PFAS. Mocht vervolgens uit aanvullend PFAS-onderzoek blijken dat de partij bijvoorbeeld ingedeeld moeten worden in de bodemkwaliteitsklasse wonen en industrie of zelfs NT (niet toepasbaar) op basis van PFAS dan ontstaat de vraag: wie draait er op voor de aanvullende kosten? Die  kunnen oplopen tot circa €50 tot €60 per ton. 

Vraag om informatie te delen
Om goed beslagen ten ijs te komen vraagt CUMELA Nederland aan haar leden de analyseresultaten van grondonderzoeken op de stofgroep PFAS te delen. Dat kan via ondernemerslijn@cumela.nl of 033- 247 49 99. Ook andere informatie die leden vanuit derde partijen ontvangen hebben over de omgang van grond in combinatie met PFAS is welkom. 

Ondertussen zijn er al een aantal praktische zaken waar ondernemers rekening mee moeten houden:

  • alleen Eurofins Omegam kan nu grond op 28 verbindingen analyseren
  • de wachttijd bedraagt ongeveer zes weken
  • rond eind augustus hoopt Synlab ook 28 verbindingen te kunnen analyseren 
  • grondbanken hebben de tarieven verhoogd
  • grond die voor 8 juli onderzocht is moet voor 1 oktober toegepast worden
  • voor 8 juli onderzocht, maar na 1 oktober toepassen, dan alsnog onderzoek op PFAS nodig

De rode draad is dat de kosten door de verplichte analyse van grond op de stofgroep PFAS toegenomen zijn, maar ook de afzet van grond bij grondbanken duurder geworden is. Daarnaast kunnen de wachttijden voor analyse een werk behoorlijk vertragen. Hou hier rekening mee en ga op tijd met de opdrachtgever in gesprek. 

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Neem contact op met de Ondernemerslijn via tel: 033 - 247 49 99 per e-mail ondernemerslijn@cumela.nl. 

Eerder verschenen over PFAS:

 

 

Auteur: Herma van den Pol