zand vrachtwagen

Cumela: "deel alles rond PFAS met ons"

Datum: 16 augustus 2019
Laatst bijgewerkt: 25 februari 2020
Door: Herma van den Pol
Cumela roept jou als ondernemer op de eerste analyseresultaten van grondonderzoek op de stofgroep PFAS te delen via de Cumela Ondernemerslijn: [email protected]. Ook andere informatie die je rondom dit onderwerp ontvangt van partijen waarmee je te maken hebt, zoals brieven van grondbanken, is welkom. Alle informatie die binnenkomt, draagt bij aan het vinden van een oplossing voor de problemen die PFAS en, in het verlengde, het tijdelijk handelingskader veroorzaken.

Het aflopen van de zomervakantie betekent dat langzaam de werkzaamheden weer op gang te komen. Hierdoor wordt het ook steeds duidelijker wat de gevolgen zijn van het tijdelijk handelingskader rondom PFAS, dat op 8 juli naar buiten kwam. Het doel was ervoor te zorgen om baggerwerkzaamheden en andere werkzaamheden, die door de stofgroep PFAS stil waren komen te liggen, weer op gang te brengen. In de praktijk heeft het helaas juist voor meer onduidelijkheid gezorgd.

Door onzekerheid kiezen voor minste risico
Voorbeelden van de zaken die twijfel opleveren: is het handelingskader een invulling van de zorgplicht of regelgeving? Wanneer is grond nu verdacht? Door die onduidelijkheid wordt op veel plaatsen gekozen voor een aanpak die het minste risico met zich meebrengt en daardoor zijn nog meer werkzaamheden tot stilstand gekomen.
Cumela maakt zich sterk om snel opheldering te krijgen rondom de onduidelijkheden die het tijdelijk handelingskader heeft veroorzaakt. Ook moet er een werkbare oplossing komen. Door de zomervakantie is daar echter meer tijd voor nodig.

Wie draait op voor aanvullende kosten?
Wel waarschuwt de brancheorganisatie voor grote financiële risico’s voor ondernemers. Neemt een cumelaondernemer bijvoorbeeld nu een werk aan waarbij de vrijkomende grond op basis van een grondonderzoek uitgevoerd vóór 8 juli 2019 voldoet aan de Achtergrondwaarde, maar kan hij deze grond niet toepassen of verwerken voor 1 oktober 2019? Dan zal hij deze partij nader moeten onderzoeken op PFAS. Mocht vervolgens uit aanvullend PFAS-onderzoek blijken dat de partij bijvoorbeeld ingedeeld moet worden in de bodemkwaliteitsklasse wonen en industrie of zelfs NT (niet toepasbaar) op basis van PFAS, dan ontstaat de vraag: wie draait er op voor de aanvullende kosten? Die kunnen oplopen tot circa €50 tot €60 per ton. 

Verzoek om informatie te delen
Om goed beslagen ten ijs te komen, vraagt Cumela aan jou als lid de analyseresultaten van grondonderzoeken op de stofgroep PFAS te delen. Dat kan via [email protected] of 033- 247 49 99. Ook andere informatie die je vanuit derde partijen ontvangen hebt over de omgang van grond in combinatie met PFAS is welkom.

Ondertussen zijn er al een aantal praktische zaken waar je als ondernemer rekening mee moet houden:

  • alleen Eurofins Omegam kan nu grond op 28 verbindingen analyseren
  • de wachttijd is ongeveer zes weken
  • rond eind augustus hoopt Synlab ook 28 verbindingen te kunnen analyseren 
  • grondbanken hebben de tarieven verhoogd
  • grond die voor 8 juli is onderzocht, moet je voor 1 oktober toepassen
  • voor 8 juli onderzocht, maar na 1 oktober toepassen, dan heb je alsnog onderzoek op PFAS nodig

De rode draad is dat de kosten door de verplichte analyse van grond op de stofgroep PFAS zijn toegenomen, maar dat ook de afzet van grond bij grondbanken duurder is geworden. Daarnaast kunnen de wachttijden voor analyse een werk behoorlijk vertragen. Houd hier rekening mee en ga op tijd met de opdrachtgever in gesprek. 

Meer informatie
Heb jij nog vragen? Neem contact op met de Cumela Ondernemerslijn via tel: 033 - 247 49 99 of per e-mail [email protected].