gps

Opgelet. Geef GPS-dief geen kans

Datum: 23 april 2020
Laatst bijgewerkt: 23 april 2020
Door: Gerwin Otten
Richting het einde van januari zijn de eerste diefstallen van GPS-systemen helaas alweer een feit. Daarom de oproep: kijk uit, let op. Wij bieden praktische adviezen om diefstallen te voorkomen, maar zijn er ook voor jou als er toch een diefstal plaatsvindt en proberen ten slotte achter de schermen ervoor te zorgen dat ook bij politie en politiek de aanpak van de diefstallen bovenaan de agenda blijft staan.

Vrijdag 24 januari slaagden dieven erin om zich weer meester te maken van een GPS-systeem. Het bleek alweer de derde diefstal van dit jaar te zijn en is daarmee meteen een grote waarschuwing richting ondernemers: kijk uit, let op. Onder die noemer gaat Cumela komend jaar extra aandacht besteden aan bewustwording, herkenning, het melden van risico's en het laten zien van eenvoudige en effectieve maatregelen. 

Door de GPS-diefstallen is dit meteen het eerste onderwerp waar we extra aandacht aan besteden. Denk hierbij aan de tips en adviezen die wel al eerder gegeven hebben:

  • Stal werktuigen zoveel mogelijk in afgesloten ruimtes of op afgesloten terrein.
  • Maak op locatie gebruik van mogelijkheden als bouwplaatsbeveiliging.
  • Haal indien mogelijk onderdelen van het GPS-systeem van het werktuig af en berg die op een veilige plaats op.
  • Een inbraakalarmsysteem installeren kan preventief werken.
  • Videobewaking op afstand (beveiligingsoplossingen worden steeds toegankelijker).
  • Goede verlichting van uw terrein, gecombineerd met bewegingsmelders en camera’s, vergroot de kans op ontdekking.
  • Zie je mensen of auto’s bij jouw terrein die je niet kent en afwijkend gedrag vertonen, maak foto’s of een video. Het is niet toegestaan om deze op internet te delen. Je kunt het materiaal wel gebruiken om – in geval van inbraak – nadien aan de politie te overhandigen.
  • Bel 112 bij spoed of heterdaad situaties

Los van deze tips is het belangrijkste advies om met buren samen te gaan werken, want samen zie je meer. Gerwin Otten, ons aanspreekpunt in dit dossier, benadrukt hoe goed het is om samen een buurt-app op te zetten. "Daarin kan melding gemaakt worden van vreemde auto's of vreemde rondhangende personen." 

Tussen de tips staat ook videobewaking maar daarvan zegt Otten meteen dat hier wel een paar aandachtspunten gelden. "Hangt de camera bijvoorbeeld wel goed? Filmt hij wat er gefilmd moet worden? Maar ook staat apparatuur wel in het zicht van de camera?" Ook komt het nog te vaak voor dat het beeld van dermate slechte kwaliteit is, waardoor de politie er niets mee kan. "Ten slotte hoop ik dat ondernemers die alles wel op orde hebben hun camera willen aanmelden bij: camera in beeld."

"Weet jij het serienummer van je GPS-apparatuur uit je hoofd? Is het antwoord nee schrijf hem dan snel op of nog beter gebruik de stop heling-app en zet daar alles in." Onze specialist hoort nog te vaak van de politie dat gevonden spullen niet teruggegeven kunnen worden, omdat de politie niet terug kan vinden wie de eigenaar is. "Daarom is het belangrijk dat je nu meteen het serienummer registreert."

Vindt er een diefstal plaats ga dan naar de politie. "Helaas kun je het dan beter niet meer over GPS-apparatuur hebben, maar praat over middelen voor precisielandbouw. Dan weet je zeker dat de politie de aangifte opneemt. Ik werk eraan om de samenwerking nog verder te verbeteren", zegt Otten.  

Melden verdachte situatie
Ben je getuige van een verdachte situatie? Zie je verdacht gedrag of een strafbaar feit gebeuren? Is er direct hulp nodig? Meld het bij de politie. De politie beoordeelt wat de mogelijkheden zijn om actie te ondernemen.

Bel 112 bij spoed of heterdaad situaties. Wanneer je verdacht gedrag signaleert of getuige bent van een misdrijf, bijvoorbeeld als iemand inbreekt. Dan telt elke seconde.

Niet spoedeisende zaken meld je via telefoonnummer 0900-8844 of aan de balie van een politiebureau. Liever anoniem blijven? Gebruik dan Meld Misdaad Anoniem online.

Meer informatie
Neem gerust contact op met de Ondernemerslijn via tel: 033 - 247 49 99 per e-mail [email protected] om vragen te stellen of gewoon een goed gesprek te kunnen voeren.