23 mei: Europese verkiezingen

15 mei 2019
"Ga stemmen tijdens de Europese verkiezingen", die boodschap geeft Janneke Wijnia-Lemstra, algemeen directeur van CUMELA Nederland mee aan de leden. Op 23 mei vinden er weer verkiezingen plaats. Data, energietransitie en veiligheid zijn een paar onderwerpen waarvoor Europees de kaders worden bepaald. Deze onderwerpen worden door sommige ook wel omschreven als de vierde industriële revolutie en daarin mag de stem van de ondernemers in de cumelasector niet ontbreken.

Hoe gaat Europa om met data? Krijgen bedrijven de kans om samen te gaan werken en nieuwe innovaties tot bloei te laten komen? Patrick Grant, BusinessEurope, vraagt zich in zijn column voor VNO-NCW af welke rol Europa in gaat nemen in de vierde industriële revolutie, ingegeven door de ontwikkelingen op het gebied van data. "Zal Europa de teugels oppakken om met de digitale strijdwagen het strijdtoneel op te gaan - of zullen we simpelweg in het achterste peloton van de digitale toekomst terechtkomen?"

Een onderwerp wat minstens zo actueel en belangrijk is voor de cumelasector, want ook daar wordt naarstig gezocht naar het antwoord hoe om te gaan met data. Dat het belangrijk is staat vast, maar nu moet er nog een doorbraak plaats gaan vinden om dit in te kunnen gaan zetten. Ook de energietransitie is een onderwerp wat de sector direct raakt. Zo komt er beleid vanuit de Europese Commissie maar is er samenwerking tussen partijen in diverse landen nodig om tot een doorbraak te komen.

Ten slotte mag ook veiligheid niet vergeten worden. Iets waar Europa voor kan zorgen. Het zijn maar een paar redenen om wel te gaan stemmen. Wijnia-Lemstra roept daarom de leden op om 23 mei hun stem te gebruiken.
 

Auteur: Herma van den Pol