Leasecontract

Controleer je leaseovereenkomst goed

Datum: 17 december 2018
Laatst bijgewerkt: 13 februari 2020
In de cumelasector zijn leaseovereenkomsten niet meer weg te denken als financieringsvorm voor machines. Voor het aangaan van deze overeenkomst, is het belangrijk dat je de voorwaarden, maandtermijnen en het rentepercentage kritisch beoordeelt.

Wanneer jouw hoofdfinancier jouw investering niet wil financieren, dan is het de vraag of het verstandig is om elders een leaseovereenkomst aan te gaan. Kies jij voor lease, omdat de kosten lager en voorwaarden beter zijn dan bij jouw huisbankier, dan kan dit een juiste beslissing zijn. In de praktijk blijkt dat het rentepercentage niet altijd direct in de leaseovereenkomst staat vermeld. Juist hier treden grote verschillen op. Het is dan ook verstandig om uit te rekenen welke kosten jij exact betaalt.

Ken je financiële plaatje
Verder is het belangrijk dat de maandtermijnen passen binnen het financiële plaatje van jouw bedrijf. Verwacht je de komende periode nog meer investeringen? Dan moet je goed in beeld hebben welke rente- en aflossingsverplichtingen jouw bedrijf kan dragen. In de praktijk blijken steeds meer bedrijven ervoor te kiezen om een investering volledig te financieren door middel van lease. Het geld dat beschikbaar komt uit de inruil, kun je gebruiken voor andere doeleinden, bijvoorbeeld extra aflossingen van dure leningen of verlaging van de rekening courant. Hoe beter je de financiële positie van jouw bedrijf in beeld heeft, des te gerichtere keuzes jij kunt maken.

De voordelen van leasen

  • Je bent niet afhankelijk van één financier
  • Een lager rentepercentage
  • Ook gebruikte machines kun je financieren
  • Leasemaatschappijen verbonden aan fabrikanten denken soms beter mee in situaties wanneer het tegenzit en hebben meer zicht op marktwaarde van machines bij verkoop
  • Leasemaatschappijen vragen alleen het object als zekerheid
  • Niet altijd is netto-financiering (na aftrek van inruil) nodig. Soms kun je het van inruil afkomstige bedrag besteden aan het verbeteren van de liquiditeit.

De nadelen van leasen

  • Fabrikanten hebben als doel om zoveel mogelijk machines in de markt te zetten. Hiervoor worden interessante leaseovereenkomsten aangeboden. Dit kan ervoor zorgen dat je onvoldoende afweegt of de investering rendabel is. Het gevaar van te hoge investeringen en te zware lasten ligt op de loer. Vooral als je de middellange termijn uit het oog verliest; nu een tractor financieren, terwijl volgend jaar ook een hakselaar op het programma staat.
  • De relatie met jouw huisbankier kan verslechteren als je onvoldoende communiceert.
  • Wanneer je zaken doet met veel verschillende leasemaatschappijen bestaat het gevaar van versnippering van belangen. Als er een keer tegenslag is, valt het niet mee om alle partijen op één lijn te krijgen.
  • Sommige leasemaatschappijen zijn geneigd om erg kort te financieren (drie jaar) en/of de inruil volledig als eerste termijn af te boeken. Gevolg is soms een veel te hoge last in relatie tot de levensduur/terugverdientijd.

Vragen of meer informatie?
Welk bedrag wil jij financieren en weet jij welk rentepercentage je betaalt? Heb jij de financiële ruimte voor aflossingen en rente van investeringen goed in beeld? Of wil je een beoordeling van jouw leaseovereenkomst? Wij kunnen je ondersteunen bij het beantwoorden van deze vragen. Neem contact op met één van de bedrijfskundige adviseurs, jouw bedrijvenadviseur of de Cumela Ondernemerslijn (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar [email protected]