Inspiratiedagen: Gelukkig met pensioen

19 november 2019
Ga jij gelukkig met pensioen? Neem je zonder zorgen het bedrijf over? Misschien ben je er nog helemaal niet mee bezig, maar als er één onderwerp is waar bij uitstek tijd en rust voor nodig is dan is het de bedrijfsoverdracht. Daarom bieden we je op de CUMELA Inspiratiedagen een workshop bedrijfsoverdracht aan. Het thema deze dagen is 'Pak je rust'. Meld je nu aan voor de inspiratiedagen?
Je eigen kop volgen, gericht op het doel, jouw missie. Hoe staan senior en junior hier in? Weet je dat van elkaar?

Gaat ‘jouw senior’ na goed overleg met pensioen? Draag je de onderneming met een gerust hart over? Het zijn belangrijke vragen, maar nog belangrijker is het om je te realiseren dat het hier niet alleen om een overdracht van alleen maar een onderneming gaat. Het gaat hier om een manier van leven. Er wordt immers door een bedrijfshoofd afscheid genomen van een manier van leven.

Wij bieden je een workshop aan die zowel bestemd is voor degene die gaat overdragen als degene die overneemt. Misschien zijn jullie er nog niet mee bezig, maar er komt een moment dat dit wel gaat spelen en dan leert de praktijk dat het beter was geweest om beter vroeger dan later hierover in gesprek te gaan. In de workshop bespreken wat er komt kijken bij een bedrijfsoverdracht. Ook worden er ervaringen gedeeld en geven we je praktische tips en handvatten. Kortom een informatieve workshop voor ondernemers én opvolgers.          

Workshop bedrijfsoverdracht
Elk persoon is anders en heeft zijn unieke karaktereigenschappen. Zo gaat de één er vol voor. Soms zelfs zo gedreven dat anderen hem voor gek verklaren. Weer een ander geeft nooit op, ondanks enorme tegenslagen op het werkgebied of privé. Weer een ander regelt het zo dat hij de handen vrij heeft om datgene te doen wat hij echt leuk vindt en andere de mindere leuke zaken oppakken. Iedere ondernemer is anders en dat geldt ook voor elke opvolger.  

Wij gaan met je in gesprek om te achterhalen wat je nu echt van elkaar weet. Hoe goed kennen senior en junior elkaar? Wat weet je nu van elkaar? Maar bijvoorbeeld ook wat bewonder je in de andere en waar maak je, je zorgen over? Het zijn belangrijke vragen in voorbereiding op een overname. 

Andere vragen die gesteld gaan worden zijn:

 • Hoe pak je een overname aan?
 • Moet je het bedrijf wel overdragen?
 • Wil jij het bedrijf wel overnemen?
 • Welke opties zijn er?
 • Kan jouw zoon of dochter het wel?
 • Kunt je jouw bedrijf voldoende loslaten en junior de ruimte geven?
 • Wie kun je inschakelen voor begeleiding en advies en begrijpt die jouw situatie genoeg?

Met behulp van een plan kan er voor overzicht gezorgd worden en dat geeft rust in je hoofd. Want hiervoor geldt dat rust van vitaal belang is om te voorkomen dat er fouten gemaakt worden die niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden. De onderwerpen komen niet uit de lucht vallen, maar bevatten voorbeelden en ervaringen ontleend aan waargebeurde verhalen in de cumelasector. Je gaat naar huis met een andere kijk op het proces en inspiratie voor een succesvolle aanpak in je eigen bedrijf.

In ieder geval komen de volgende onderwerpen aan de orde:                                                                                                                                              

 1. Overwegingen vóór de overdracht: alternatieven, zorgen, familieverhoudingen, wanneer begin je. 
 2. Het proces en de hulptroepen: hoe houden we de gang erin en hoe borgen we voldoende deskundigheid?
 3. Hoe staan we er nu voor en wat is de visie op de toekomst? Zitten we op één lijn en wat vraagt de toekomst van het bedrijf en van de ondernemer.
 4. De opvolger: wat is de bagage aan kennis, kunde en persoonlijkheid en waar wordt hij / zij blij van?
 5. Haalbaarheid. Komen alle betrokkenen voldoende aan hun trekken; gaan we inderdaad gelukkig met pensioen?
 6. Na de overdracht: het nieuwe leven buiten en binnen het bedrijf

Dit is te vergelijken met topsport en net als bij topsport geldt hier: een goede voorbereiding is de basis van het succes. Zonder zorgen gelukkig met pensioen.
Elke deelnemer die dat wenst, ontvangt de belangrijkste uitkomsten van de bijeenkomst per mail. Je gaat naar huis met een andere kijk op het proces en weet wat belangrijke stappen zijn voor een succesvolle overdracht.

CUMELA Inspiratiedagen
In turbulente tijden zijn rustmomenten nog belangrijker dan normaal. Schrijf je daarom in voor de Jongeren- of Inspiratiedagen 2020, op 8 en 9 januari. Na de thema's Lef en Trots (2018) en Toon je kracht! (2019) gaan we in 2020 een heel andere kant op. Het thema is 'Pak je rust'. 

De dagen vinden plaats in het prachtige Hotel Abdij Rolduc. Op de eerste dag brengen we bezoeken aan inspirerende ondernemingen zoals de Gulpener Brouwerij. Op de tweede dag vinden er diverse workshops plaats. Juist in rust is er ruimte voor de meest briljante ideeën, die je hopelijk mede via de Inspiratiedagen worden aangereikt. 

Kort samengevat waarom je deze dagen niet mag missen:

 • je ontmoet hier collega's uit alle windstreken
 • wij bieden je passende workshops en sprekers aan
 • wij nemen je mee naar inspirerende ondernemingen, zoals Gulpener en Cerfontaine
 • wij nemen nemen je mee grot-biking 
 • je krijgt de kans om te ontspannen en met nieuwe energie naar huis te gaan

Kom je ook?

Inspiratiedagen en Jongerendagen
Wil je meer weten over deze dagen neem dan een kijkje op de inspiratiepagina. Heb je vragen, stel ze gerust aan de Ondernemerslijn via tel: 033 - 247 49 990 of per e-mail ondernemerslijn@cumela.nl.

Bekijk ook de andere verhalen over de Inspiratiedagen:

Auteur: Theo Felten