Nieuwe btw-nummers voor eenmanszaken

4 april 2019
Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Daarmee voldoet de Belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens(AP) voor een alternatief voor het huidige btw-nummer met het Burgerservicenummer van de ondernemer. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, aan de Tweede Kamer.
Ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland – waaronder ook veel cumelaleden – vermelden het btw-identificatienummer op hun facturen en hun website. Dat nummer bevat hun Burgerservicenummer, een vertrouwelijk nummer voor communicatie tussen burger en overheid, dat niet openbaar moet worden gemaakt. Met een nieuw nummer neemt ook het risico op identiteitsfraude af. 
 
In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande nummer in gebruik. Dat kan ook, omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waarvoor het Burgerservicenummer juist is bedoeld. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch 'vertaald' naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen.
 
Meer informatie
Heeft u nog vragen? Neem contact op met de ondernemerslijn via tel: 033 - 247 49 99 of per e-mail ondernemerslijn@cumela.nl.
 
Auteur: Geralde van de Bunt