Scholingggi

Passend onderwijs voor de hele sector

Datum: 5 april 2024
Laatst bijgewerkt: 5 april 2024
Door: Dick Klop
De sector groen, grond en infrastructuur doet heel diverse werk. Grote invloed op dat werk hebben de veranderingen in de wereld om ons heen. Met passend en actueel onderwijs houden we (toekomstige) medewerkers aangesloten bij die veranderingen. Het is zelfs noodzakelijk en daarom introduceert Cumela de vernieuwde opleiding Groen, Grond en Groene Infra. Die is het resultaat van een samenwerking tussen scholen, Cumela en cumelabedrijven.

In de huidige situatie zijn er twee middelbare beroepsopleidingen bij de AOC’s voor onze sector, agrarisch loonwerk en groen & cultuurtechniek. Dat betekent dat de toekomstige medewerker een opleiding krijgt in de richting agrarisch loonwerk óf in groen & cultuurtechniek. Dit leidt tot vreemde situaties, want veel bedrijven kennen een combinatie van werkzaamheden. De opleiding sluit daarmee niet aan op het werk.

Met ingang van het schooljaar 2024-2025 start het nieuwe kwalificatiedossier Groen, Grond en Groene Infra. In een kwalificatiedossier staat per opleidingsniveau wat een student moet kennen en kunnen om het diploma te halen. Vergelijk het met een bestek: een nauwkeurige beschrijving van alle onderdelen. Het is aan de school om hier een opleidingsprogramma van te maken.

Wat is er nieuw?

De twee bestaande opleidingen vervallen en er komt één opleiding voor de niveaus 2, 3 en 4 (zie kader) voor terug. Een brede opleiding Groen, Grond en Groene Infra dus. Alle aspecten van het vakgebied komen zo aan de orde. Het maakt straks niet uit bij welk type bedrijf studenten aan de slag gaan. Na de opleiding kennen ze op hoofdlijnen de achtergrond van de verschillende werkzaamheden, bezitten ze de basisvaardigheden om met diverse machines om te gaan en kunnen ze op een goede manier communiceren met klanten, omstanders en collega’s. Onderwerpen als natuurontwikkeling, milieu, water, klimaat en veiligheid krijgen een grotere rol in de opleiding. Ook technologische ontwikkelingen komen volop aan bod, zoals emissieloze machines, robotisering en geografische informatiesystemen. De opleiding biedt alles wat de praktijk zoekt in de toekomstige medewerker.

Dat het nieuwe dossier zo goed aansluit op de praktijk komt doordat zowel het onderwijs als het bedrijfsleven meewerkte. Zo werkten, naast twee beleidsmedewerkers onderwijs van Cumela, Tim Morgenrood van HKA en Robbert Alferink van Roelofs Lemelerveld mee aan het dossier. Verder bespraken we het met de dossierhouders Onderwijs tijdens het dossierhoudersoverleg. Daarin zitten provinciale bestuurders van Cumela. Zo borgen we een goede, inhoudelijke afstemming met de praktijk in de sector groen, grond en infrastructuur.

Lees het hele verhaal in Grondig 3!

Vanaf vandaag ligt Grondig 3 op de mat. Liever digitaal lezen? Download dan onze app in de appstore. Zowel voor Android als IOS.