gewasbescherming in omwonenden

Flyer omwonenden en gewasbescherming

Datum: 3 juli 2023
Laatst bijgewerkt: 5 juli 2023
Door: Toon van der Stok
Hier vind je de flyer 'Een goede buur …', over hoe om te gaan met omwonenden bij gewasbescherming. Iedereen kan deze flyer downloaden en gebruiken als hulpmiddel om te komen tot een goede communicatie over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
gewasbescherming flyer omwonenden

Verzorg je het gewas dan krijg je vragen. Zo willen burgers en omwonenden steeds vaker weten wat je doet en wat je aan het toepassen bent. Gaat het om een meststof of is het toch iets anders? En wat voor middel is het dan? Is het veilig? Vragen die je prima kunt beantwoorden, want boeren, tuinders en loonwerkers werken op een zorgvuldige manier. Toch merken we dat de vragen soms een uitdaging vormen. Mocht dat zo zijn maak dan gebruik van de handreiking 'Een goede buur...'. Een tool die Cumela samen met andere branches samenstelde. 

De flyer, die door CropLife NL (was Nefyto), LTO Nederland, Agrodis en Cumela publiceerde dateert alweer van 2020 en kun je nog steeds gebruiken. De flyer informeert boeren, tuinders en loonwerkers hoe je tot een goede communicatie kunt komen met omwonenden van landbouwpercelen en andere burgers over het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen.

De drie uitgangspunten daarin:

  1. Communiceren: ken je buren;
  2. Informeren: ken het middel en de omgeving, en;
  3. Luisteren: Wat als omwonenden zorgen uiten?


Het initiatief CropLife NL steunt dit omdat de leden van deze organisatie het veilig en verantwoorde gebruik van hun middelen van groot belang vinden. Zo informeren zij de gebruikers hoe ze middelen kunnen inzetten. Dit binnen de wettelijke kaders en volgens de principes van geïntegreerde gewasbescherming.