Wim V Mourik

Column - "Vier het leven"

Datum: 13 juli 2023
Laatst bijgewerkt: 13 juli 2023
Wat een energie gaf het, onze open dag en ons jubileumfeest om het zestigjarig bestaan van Van Mourik Beekbergen te vieren. Ons vijftigjarig bestaan was alweer tien jaar geleden, dus in onze beleving was het weer eens tijd om het leven te vieren met familie, vrienden, zakelijke relaties, collega-bedrijven en de buurt.

We vierden het jubileum in twee delen. Eerst was er een feestdag en de volgende dag een open huis voor iedereen die benieuwd was naar en geïnteresseerd was in ons bedrijf. Het is heel veel werk, maar het loont en daarom wil ik het met je delen. Het gevoel dat ik eraan heb overgehouden, gun ik namelijk iedereen. Allereerst is het hebben van een deadline geweldig, want alles moet opgeruimd en schoon zijn, zowel het pand en bedrijfsterrein, maar natuurlijk ook de machines. Alle deuken uit het pand, de paaltjes rechtop en geschilderd en de beplanting gesnoeid en zo hier en daar vervangen. Zelfs de vlaggenmast en de windveren zijn gewassen en alle reclame-uitingen en beletteringen weer up-to-date gemaakt. Opruimen met de opdracht ‘bij twijfel weggooien’ werkt fantastisch. Alles weer spic en span!

Het hebben van een deadline is geweldig, want alles moet opgeruimd en schoon zijn

Ook even stilstaan bij de historie geeft een prettig gevoel, met een fotogalerij van zestig jaar geleden naar de moderne video of blog van het heden. Waar komen we vandaan, waar zijn we ook alweer van, waar staan we nu, waar willen we naar toe, wat zijn we waard, wie komt er opdagen, wat zijn de reacties, wat is onze impact? Het is mooi om even samen met onze mannen vol trots ons bedrijf te laten zien en ook eens met de klant een biertje te drinken in plaats van altijd maar te werken. Om te ervaren hoe ze jou en je bedrijf waarderen.

Tot slot was er de open dag op zaterdag. Daar komt ineens een ander publiek om de hoek: veel familie en vrienden van werknemers, die nu eindelijk eens kunnen zien waar de mannen werken, en veel mensen uit het dorp. Het meest opvallend vond ik toch wel het aantal kinderen en jongeren. De machines hebben grote aantrekkingskracht en iedereen wil daar wel even op draaien. Het leek de TKD wel, maar dan in het klein. Bij het vertrek hebben velen gevraagd naar een mogelijke opleiding in die richting en op maandagochtend hadden we de eerste aanvraag voor een stage al in de mailbox.

Opruimen met de opdracht ‘bij twijfel weggooien’ werkt fantastisch

Terugkijkend weet ik zeker dat het vieren van je jubileum of wat dan ook meer oplevert dan dat het kost en dat het heel erg leuk is om te doen. Daarom zou ik iedereen willen aanmoedigen om het ook eens te proberen. Om trots te zijn op je bedrijf, om de sector te promoten, maar vooral om het leven te vieren.

Wim van Mourik
Voorzitter Cumela