zwarte vinvis

Zware vinvis verplaatsen als publiekstrekker

Datum: 25 april 2024
Laatst bijgewerkt: 25 april 2024
Door: Gert Vreemann
Aannemersbedrijf Spoelstra BV heeft de complete herinrichting van het buitenterrein van het Natuurcentrum Ameland gegund gekregen. Daarbij moest de bekende betonnen vinvis bij de parkeerplaats worden verplaatst om onderdeel uit te gaan maken van het nieuwe blotevoetenpad. Dit was het meest spraakmakende deel. Voor Spoelstra was met name de rest van het project een mooie uitdaging vanwege de vele verschillende werkzaamheden en de deelname aan het bouwteam.
Zwarte vinvis fa spoelstra

Bij de parkeerplaats van het Natuurcentrum Ameland in Nes staat sinds 1997 de 18,80 meter lange vinvis. Je kunt in de buik van die vinvis stappen en treft daar een echt skelet aan. Hoe zwaar die was, wist niemand, wel dat hij in het nieuwe plan onderdeel gaat uitmaken van het blotevoetenpad. De klus begon begin februari met het verplaatsen van deze vinvis. Wel bekend was dat de vis een gladde voet heeft, waarvoor betonplaten als fundatie toereikend zijn. “De ondergrond bestaat hier uit stevig zand”, vertelt Gerjan Spoelstra. “Daar zat niet het probleem, want dat konden we vooraf aanleggen.”

Het gewicht berekenen was lastiger. De eerste poging met hijskranen mislukte, omdat het vooraf berekende gewicht te laag was ingeschat. Spoelstra huurde daarna twee zware telescoopkranen in met een hijsvermogen van elk 130 ton. Die konden het gevaarte wel aan, waarbij werd vastgesteld dat de kolos maar liefst 63 ton woog. Met dit spraakmakende deel van het project scoorde Spoelstra goed in de lokale berichtgeving.

Voor Spoelstra begon daarna het echte werk: het omtoveren van het terrein inclusief het bijbehorende leiding- en rioolwerk. “Alle disciplines kwamen hierin voor. Het is een mooie klus om het terrein met zijn natuurlijke glooiingen volgens plan aan te leggen”, zegt Gerjan. Hij geeft aan dat daarin de deelname in het bouwteam, samen met de Stichting Amelander Musea en de architect, veel meerwaarde oplevert. “Wij kunnen zo goed onze kennis inbrengen over materialen en oplossingen om het plan van de architect zo efficiënt en zo goed mogelijk te realiseren. Dat geeft meerwaarde voor de opdrachtgevers en geeft ons betere handvatten voor de planning en de uitvoering”, aldus Gerjan. Als voorbeeld geeft hij dat het bedrijf de oude fundatie van de parkeerplaats heeft kunnen hergebruiken en de juiste oplossingen voor bijvoorbeeld de bestrating en de beschoeiing heeft aangereikt, zoals het toepassen van cortenstaal voor de borders.

Het Natuurcentrum is al die tijd bereikbaar gebleven, met de wens om met de paasdagen weer een betere toegang te hebben. “We liggen op schema en gaan dat redden”, zegt Gerjan. Hij schat in dat hij eind april de klus af zal hebben. “Tegen de tijd dat de grote drukte komt, is het klaar”, aldus Gerjan. Voor Spoelstra is het met het verplaatsen van de vinvis en de complete herinrichting een unieke klus. Daarbij heeft hij waardevolle ervaringen opgedaan binnen het bouwteam. Het bedrijf heeft zo ook weer een mooie referentie toegevoegd aan zijn lijst, al zullen de meeste bezoekers niet beseffen wat er bij zo’n verplaatsing van de vinvis en de herinrichting van het terrein komt kijken.